Újabb jelentős tudományos siker: a csillagközi teret modellezik Magyarországon

Hazánkban eddig megvalósíthatatlan kutatások és alkalmazások elvégzésére nyílt lehetőség.

2024. 05. 11. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban eddig megvalósíthatatlan geofizikai, űrkutatási, kőzettani, metallurgiai, biológiai és orvostudományi kutatások és alkalmazások elvégzésére nyílt lehetőség annak az új, mágnesesen árnyékolt laboratóriumnak a megnyitásával, amelyet a Hun-Ren Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Hun-Ren Wigner Fizikai Kutatóközpont konzorciuma hozott létre Fertőbozon.

Az egyedi laboratóriumi környezetben a felszíni geomágneses teret tudják minimalizálni, ezáltal lehetőséget biztosítanak űrtechnológiai fejlesztésekre, űrtudományi kísérletekre, és olyan anyagtudományi, biofizikai vizsgálatok megvalósítására, amelyekre a földi mágneses tér felszíni jelenléte miatt eddig nem nyílt lehetőség. Ez a lehetőség megkönnyíti hazánk számára a nemzetközi kutatási projektekben való részvételt is.

A Hír TV Napi aktuális vendége Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa volt, akivel a Mágneses Nulltér Laboratórium újabb tudományos sikeréről beszélgettek M. Dobos Marianne műsorezetővel.

Borítókép: Mágneses Nulltér Laboratórium (Fotó: Hun-Ren Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.