Betiltották a vízitúrákat Gemencen, Budapesten a rakpart legfelső lépcsőit mossák a Duna hullámai + fotók

Tilos vízitúrákat indítani, és leáll az erdei vasút Gemencen a dunai árhullám miatt – közölte a Gemenc Zrt. Közben Budapesten egyre emelkedik a vízszint, szerda délután már a rakpart legfelső lépcsőit mosták a hullámok.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet2024. 06. 05. 21:35
Neszmély, 2023. május 19.
Árad a Duna Neszmélynél 2023. május 19-én. A vízgyûjtõ területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségû csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban, az érkezõ vizet ahol lehet, a hullámtérbe vezetik - közölte az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF).
MTI/Bodnár Boglárka
illusztráció Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt víz alá kerül a gemenci erdő jelentős része. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján az erdő egész területén megtiltották a csoportos és egyéni vízitúrákat – írták a közleményben. 

Elmarad tehát a szombati kenutúra is, amelyet az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja hirdetett meg, az ár elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést is. A tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyezteti a vízen tartózkodókat, valamint a menekülő vadállományt.

Közölték azt is, hogy az erdőgazdaság a kirándulók és az infrastruktúra védelmében péntektől szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton. A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok feltöltését takarmánnyal.

Fotó: Magyar Nemzet

Közben Budapesten is meredeken emelkedik a vízszint, szerdán már az alsó rakpart legfelső lépcsőit mosták a folyó hullámai az Árpád és a Margit híd közötti szakaszon. A Magyar Nemzet munkatársa délután úgy látta a Szent István park környékén, hogy a kacsák békésen vették tudomásul, hogy kibővült az életterük. 

Fotó: Magyar Nemzet

Korábban pedig arról is beszámoltunk, hogy hatalmas készültséget rendelt el az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Duna Budapesten várhatóan szombaton tetőzik. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.