Eper, málna, gránátalma, áfonya – rikító színek virítanak a fagyispultok üvege mögött akár már április végén, és ha csak árnyalatnyi különbséget lát a színek között, kezdhet gyanakodni, hogy nem a szemével van a gond. Sokkal valószínűbb, hogy éppen albán fagyit tervez vásárolni.
– Csak minimális díszítéssel dolgoznak, amit állítólag a fagylalt visszaolvasztása és újrafagyasztása miatt alkalmaznak, ami élelmiszer-biztonsági szempontból szigorúan tilos!
– hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet megkeresésére a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Erdélyi Balázs beszélt arról is, hogy az úgynevezett „albán fagyik” általában vízből, rengeteg cukorból, túladagolt állományjavítókból, festékből és aromából állnak, minimális gyümölcstartalommal.
– Már ha van benne egyáltalán
– jegyzi meg bosszúsan, és ebben az esetben nem feltétlenül az azonnali cukorsokk a legnagyobb gond.