Hankó Balázs: Az egyetemeket „ki kellett váltani az adósrabszolgaságból"

Már tizenkét egyetem a világ legjobb egyetemeinek öt százaléka között van, köztük a miskolci is.

Forrás: MTI2024. 06. 03. 17:59
20240209 Budapest Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár Fotó: Polyák Attila PA Origo Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új felsőoktatási modell lényege az együttműködés, az egyetemeknek a térség gazdasági és társadalmi szereplőivel együttműködésben kell alakítaniuk a jövőt – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Miskolci Egyetem felújított kollégiumának hétfői átadóján.

Hankó Balázs úgy fogalmazott, az egyetemi épületeket a modellváltás kezdetén „ki kellett váltani az adósrabszolgaságból”. Azt mondta, ötven épületet adtak vissza mintegy százötven milliárd forint értékben az egyetemeknek. Ennek köszönhetően már tudatosan, a saját igényeiknek megfelelően fejleszthetik az ingatlanokat a felsőoktatási intézmények – tette hozzá.

Hankó Balázs azt is elmondta, már második éve 120 ezernél is többen adták be jelentkezésüket a felsőoktatásba. Közölte, a Miskolci Egyetemen is hetven százalékkal nőtt a jelentkezők száma. Úgy fogalmazott, a Miskolci Egyetem kollégiuma 1700 férőhelyének húsz százaléka már megújult, de országszerte számos fejlesztést hajtanak végre „a versenyképes, sikeres és együttműködő felsőoktatás érdekében”. Az államtitkár kiemelte, a néhány hét múlva kezdődik az Európai Egyetemi Játékok; a valaha volt legnagyobb nemzetközi sporteseményt fogadják a miskolci és debreceni egyetemek. Közölte, ez Magyarország válasza arra, amikor „Brüsszel az Erasmusból és az egyéb együttműködésekből zárja ki a magyar egyetemeket”. Hozzátette, az ország nyit az európai egyetemek felé, mert hisz az együttműködés erejében.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.