Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kiss Ambrus: 4,2 milliárdos mínuszban van a főváros

A főpolgármester-helyettes elmondta, szeptemberig a hitelkeretéből fog gazdálkodni a főváros.

2024. 06. 20. 14:04
Borítókép: A városvezető (jobbra) és helyettese. (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés ugyan októberig, az új képviselők mandátumának megkezdéséig nem ülésezik, de a munka folytatódik a fővárosban. Kiss Ambrus a Városházán tartott háttérbeszélgetésen elmondta, nincs csődhelyzetben a főváros, jelen pillanatban 4,2 milliárd forint mínuszban van a főváros számlája. 

A főváros hitelkerete 60 milliárd forint, így továbbra sincs csődhelyzetben a főváros

– jelentette ki Kiss Ambrus, majd hozzátette, Budapest a híresztelések ellenére nem küzd likviditási problémákkal. A negatív számlaegyenleget a főváros annak ellenére érte el, hogy több mint 300 milliárd forintos iparűzési adóbevételre tett szert. Budapest ugyanakkor szeptemberig nem fog komoly bevételre szert tenni, így a főváros a 60 milliárdos hitelkeretéből gazdálkodik a nyár végéig. 

Eltörölték a behajtási díjat

A főpolgármester-helyettes elmondta, Budapest esetében is megsemmisítették az autóbehajtási díj rendeletét, vagyis 2025 januárjától nem lehet extra behajtási díjat bevezetni a nehézgépjárművekre.

A megoldás kulcsa a Fővárosi Közgyűlés kezében van, hogy olyan szabályozást dolgozzon ki, amellyel megakadályozzák Budapest nehézgépjárművekkel való elárasztását

– emelte ki a politikus.

Megismételné a választást Kiss Ambrus

A főpolgármester-választással kapcsolatban a politikus elmondta, örülne neki, hogyha egész Budapesten megismételnék a választást, ezzel tiszta helyzetet teremtve Budapesten.

Az utolsó 48 óra hozta úgy, hogy a főpolgármester képes volt megnyerni a választást

– tette hozzá Kiss Ambrus, aki elmondta, várják a Kúria döntését a választás megismétlésével kapcsolatban. Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Ambrus elmondta, amennyiben jogerőre emelkedik a főpolgármester-választás eredménye, minden frakcióval felveszik a kapcsolatot. 

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Kiss Ambrus kiemelte, kizárólag a választás megismétlését támogatják, így szó sincs arról, hogy a főpolgármester lemondjon, és így új választást kényszerítsen ki.

A Fidesznek két mandátumába került Szentkirályi Alexandra visszaléptetése

– jelentette ki a politikus.

Az óbudai korrupciós botrányban érintett Czeglédy Gergő felügyelőbizottsági mandátumának visszavonásával kapcsolatban a politikus elmondta, 

mi is a hírekből tájékozódunk az ügyben, a felügyelőbizottsági tagok mandátuma pedig néhány hónapon belül lejár

A hármas metró légkondicionálásával kapcsolatban a főpolgármester-helyettes kiemelte, a metrókocsik továbbra is garanciálisak, így az azokat gyártó cég egyelőre a szankciók hatálya alá esik, és nem adta a hozzájárulását a metrókocsik felújításához, ezért továbbra sincs esély azok légkondicionálására. 

Borítókép: A városvezető (jobbra) és helyettese (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.