Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Százával csaptak le a villámok a Duna mentén, a saras esőtől nem lehetett látni a napot + videó

Szélsőséges időjárás érvényesült júniusban.

2024. 06. 26. 13:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Porban gazdag légkörbe futott be szombaton éjjel a hidegfront és csapadékrendszere – idézte fel a Tolna vármegyei hírportál. A villámok szinte megállás nélkül cikáztak, megvilágították a környéket. A front Tamási felől vonult át Tolnán. A legerősebb vihar Sárszentlőrinc körzetében volt, ahogy haladt a sok felhő lefelé, úgy csökkent a csapadék mennyisége is. Bátaszéken például csak két milliméternyi eső hullott, noha hatalmas villámlások ott is előfordultak.

A délnyugatról északkelet felé mozgó, gyorsan robogó szupercellák ékként hasítottak a meleg, porban gazdag légkörben, helyenként kifejezetten látványos felhőzetet villantva.

 

Saras esőt hozott a sivatagi por

A szombat éjszakai, hajnali záporok, zivatarok többfelé okoztak saras esőt. A szaharai por szinte minden tereptárgyon megjelent, összekoszolta az autókat, barnára változtatta az esővízgyűjtőket, és a kerti bútorokat sem kímélte.

Pénteken este olyan sok por keletkezett, hogy fél órával napnyugta előtt már eltűnt a nap a horizonthoz közeli poros légrétegben. Az előző napokban nemcsak a hőségből, hanem szaharai porból is bőven kijutott, pénteken alkonyatkor azonban igazi sivatagi naplementét lehetett látni. A nagy mennyiségű por aranysárgára, barnára változtatta az eget, és már fél órával napnyugta előtt eltűnt a nap a poros légrétegben.

A percenkénti villámlások száma Bogyiszló körzetében szombaton (Forrás: Lightning applikáció)

 

Belélegezve minden levegőben szálló szilárd szemcsének van egészségkárosító hatása, mert a tüdőben lerakódik az idegen anyag –  hívta fel a figyelmet a Háziorvosi Ügyeleti Ellátás telephelyvezetője. A tüdőben található léghólyagokból a csillámszőr elkezdi kitakarítani a porszemcséket, azonban ez irritációval jár.

– Megfigyeltük, hogy

amikor ilyen szaharai porfelhő éri el hazánkat, akkor megnő a légúti irritációval jelentkező betegek száma az ügyeleti ellátásban.

Sokszor az allergiához hasonló tüneteket okoz ez a sivatagi por, ami a levegővel érkezik fölénk. Nagyon sokszor köhögéssel, szemirritációval és ehhez társuló panaszokkal jelentkeznek a betegek – fogalmazott.

Az afrikai eredetű por a gyermekek, az idősek és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetében jelent nagyobb veszélyt. Amikor nagyobb koncentrációban szálló por érkezik hazánk felé, akkor lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban. Ha mégis ki kell mennünk a lakásból, akkor pedig viseljünk maszkot – tanácsolták.

 

Letarolta Hajdú-Bihart a június eleji vihar

Aki Debrecenben tartózkodott 2024. június 1-jén, bizonyára jó darabig emlékezni fog a két egymást követő, elsöprő viharra, amely gyakorlatilag letarolta a várost – írja a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál. A kora délutáni jégesőnél talán még rémisztőbb volt a néhány órával később érkező folytatás. A hosszú percekig tartó baljós morajlást egy hirtelen lezúduló, katasztrófafilmekbe illő jégzápor követte. Miután a vihar elvonult, a megyeszékhely utcáin lehangoló képet festett a pusztítás.

Kerítésre dőlt faágak, kettéhasadt fák, viharkár mindenfelé (Forrás: Napló)

Papp-Kunkli Nóra, a vármegyei katasztrófavédelem sajtószóvivője elmondta: június 1-jén a tűzoltók egyik címről a másikra vonultak, folyamatosan akadt tennivaló. Összesen 157 bejelentés érkezett Hajdú-Bihar vármegyében, ebből 93 helyszínen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk.

A lapnak nyilatkozó debreceniek kortól függetlenül egyöntetűen arról számoltak be, hogy még sosem tapasztaltak ilyen ijesztő vihart. Attól tartva, hogy a záporozó jégdarabok betörik az ablakot, sokan a redőny leeresztésével védekeztek, ám sok esetben éppen a sötétítőt rongálta meg a vihar.

Többen azt nyilatkozták, hogy a biztosítók rekordgyorsasággal megtérítették a keletkezett károkat. Már néhány nappal a vihar után, de legalábbis egy héten belül megérkezett számlájukra az összeg.

A biztosítók információi szerint lakossági bejelentések leginkább a diónyi jég, valamint a vihar okozta károkkal kapcsolatban érkeztek. Ezeket a károkat két egymást érő szupercella idézte elő, ugyanis június 1-jén három óra alatt kétszer volt felhőszakadás Debrecenben és környékén. A szupercella előbb Hajdúszoboszlón söpört át jeges villámárvízzel, utána érte el Debrecent, a vihar ágai pedig a Nyírség felé haladtak tovább. Alighogy vége lett az első viharnak, jött a második szupercella, amely szintén nagy adag, diónyi jeget szállított. Ez nemcsak a megyeszékhelyen, hanem Ebesen is nagy felfordulást okozott.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.