Ezért van még mindig zárva a Király fürdő, elmondták, mi kellene az újranyitáshoz

Van egy kis bökkenő.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 07. 30. 7:07
Budapest, 2020. február 2.
A Király Gyógyfürdõ épülete a II. kerületben, a Fõ utca 84-ben. Az egyetlen olyan, napjainkban is üzemelõ fürdõ a fõvárosban, melyet Buda török megszállása idején építettek. 
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
A Király Gyógyfürdõ épülete a II. kerületben, a Fõ utca 84-ben. Fotó: MTVA/Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl egyszerű a helyzet a Király fürdő épülete táján már hosszú évek óta, ugyanis jogi helyzetét tekintve bár száz százalékban állami tulajdonú, a fővárosi önkormányzatnak ingyenes használati joga van. A fürdő üzemeltetését a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) szerződés részeként végzi – tudta meg a Magyar Nemzet a társaságtól.

A fürdő 2020 márciusa óta zárva tart, ugyanis teljes műszaki felújításra lenne szükség, ami egyébként legutóbb 1950-ben, azaz 74 éve történt meg. 

Őrsi Gergely, a II. kerületi önkormányzat polgármestere, egyben a Király Gyógyfürdő felújításáért felelős főpolgármesteri biztos idén tavasszal adott tájékoztatást arról, hogy 2019-ben készültek tervek a rekonstrukcióra, a Covid-járvány miatt azonban megszakadt a felújítás. 

Akkor közölte azt is, hogy a politikus felvette a kapcsolatot a tulajdonossal és a Gül Baba Alapítvánnyal, hogy minél előbb felújíthassák a fürdőt, azonban tavasz óta újabb hír nem érkezett a fejleményekről. 

Annyit lehet tudni, hogy a 2019-ben készült engedélyezési terv megvalósulását 3,5 milliárd forintra becsülték akkor, ami 2024-ben már 6-7 milliárd forintnyi költséget jelentene. 

Az új tervek azonban mintegy öt-nyolcszáz négyzetméterrel kisebb területtel számolnak, így a beruházás költsége 4-4,5 milliárd forintot tenne ki

– fűzte hozzá a BGYH vezérigazgatója Borosné Szűts Ildikó. Azt már Őrsi Gergely mondta, hogy egyik fél sem tudja egyedül véghez vinni a teljes körű felújítást, ugyanis „jelen gazdasági helyzetben egyik szereplőnek sem áll rendelkezésére a megfelelő anyagi eszköz”. 

Azóta azonban többet nem lehet tudni a projekt alakulásáról, annak ellenére sem, hogy levélben és telefonon is próbáltuk elérni a a Király Gyógyfürdő felújításáért felelős főpolgármesteri biztost.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.