Ezekre a helyekre nyugodtan mehet strandolni Budapesten, ezeket a fürdőket pedig jobb, ha messze elkerüli

Összeszedtük, mennyibe kerülnek és milyen állapotban vannak a fővárosi fürdők.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 07. 19. 7:30
Budapest, 2021. május 1.
Látogatók úsznak a fõvárosi Széchenyi fürdõben 2021. május 1-jén. Ezen a napon ütemezett nyitás kezdõdött a koronavírus-járvány miatt bezárt budapesti fürdõkben. Elsõ lépcsõben a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdõ nyitották meg kapuikat a védettségi igazolvánnyal rendelkezõk számára. A 18 éven aluliak és a gyógyászati szakrendelésre beutalóval érkezõ vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány. A 18 éven aluliak kizárólag felügyelettel látogathatják a fürdõket.
MTI/Balogh Zoltán
Széchenyi fürdő Fotó: Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatos a felújítás a Széchenyi fürdőben, ugyanis ez Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Hozzáfűzték, a Széchenyiben nemrég megújult az I. szauna, jelenleg zajlik a beltéri medencéknél a járóburkolat cseréje, a kupola és a medencék felújítása. Hamarosan elkezdik a bejárati lépcső rekonstrukcióját, és őszre ütemezték az úszómedence teljes körű felújítását. Érdemes lehet tehát a látogatni a fürdőkomplexumot, amennyiben megengedheti magának a 13 ezer forintos jegyárat.

Kisebb bökkenőkkel, de ezekre a helyekre lehet menni

Ugyanakkor jó tudni, hogy május 6-tól az uszodaoldalon kizárólag online vásárolt, illetve önkiszolgáló automatán vásárolt belépővel lehet belépni. A Zsigmondy-kártyával váltott belépők online elérhetőségét még fejlesztik, addig is az uszodaoldalon kizárólag bankkártyával, a gőzbejáraton pedig készpénzzel lehet belépőjegyet vásárolni.

A Dandár fürdőbe jobb, ha el sem indul, ugyanis zárva tart.

A fürdő teljes beltéri részének felújítása június közepén kezdődött, ennek a fő elemei: a teljes belső medencetér újraszigetelése és burkolása, emellett megújul a zuhanyzók és a mellékhelyiségek burkolata is. A tervek szerint július végén újranyithat a fürdő, azonban ott a nyár nem számít főszezonnak, ezért tervezték a felújítást erre az időszakra.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt arról, hogy most kevesebb hely jut a budapesti Szent Lukács gyógyfürdőben a napimádatnak, bár a fürdőszolgáltatások működnek. Tavaly szeptemberben, a szezon végével kezdődtek el a felújítások, azonban a korszerűsítési program közben kiderült, hogy a fürdő tetőszerkezetét meg kell erősíteni, a szigetelést pedig ki kell cserélni ahhoz, hogy a napelemeket fel lehessen szerelni, ezért ezek most ideiglenesen a tetőteraszon várják, hogy a végleges helyükre kerüljenek, emiatt a napozók nagyjából kétharmadát lezárták. A Lukács fürdő állapotáról bővebben alább írtunk. 

Ezzel szemben a szezonra elkészült a Palatinus csaknem százéves, mechanikus hullámgépének felújítása, így a fürdőt bárki látogathatja. A belépő hétköznap ötezer forint, hétvégén ötezerötszáz forint. 

Van miből válogatni

A Rudas fürdő felújítása egész jól áll, ott a tető rekonstrukciójának az utolsó üteménél tartanak, ide a felnőtt belépő minden zónába kiemelt időszakban 13 200 forint. A honlapon ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a fürdő 14 éves kor alatt nem látogatható. Tájékoztatnak arról is, hogy a kiemelt turisztikai időszak miatt augusztus 1–25. között a fürdő koedukáltan tart nyitva, ebben  a pár hétben kizárólag komplex jegy vásárolható.

A Pesterzsébeti fürdőbe a jegyár ehhez képest nagyon barátságosnak tűnik, ugyanis ide is 5500 forintba kerül a jegy hétvégén és ünnepnapokon, továbbá itt időközben külső büfét is nyitottak. 

Közben elkészült a műemléki Gellért fürdő rekonstrukciójának koncepcióterve, amely az engedélyezési terv a megvalósíthatósági tanulmány alapja lesz. A továbbiakról a Fővárosi Közgyűlés dönt. A Gellért jelenleg is várja a hűsölni vágyókat, a szekrényes belépő 13 ezer forintba kerül kiemelt időszakban. A BGYH előzetes tervei szerint az egyes felújítási szakaszokban a fürdő működése közben részleges lezárások mellett történnek majd a rekonstrukciós munkálatok, így a Lukácshoz hasonlóan előfordulhatnak kisebb bonyodalmak. 

Budapest a termálfürdők Mekkája, ugye?

A több mint tizenöt éve zárva tartó Rác fürdő 2021 végén került vissza a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-hez. A társaság közlése szerint a fürdő rekonstrukciójának indítását a Fővárosi Közgyűlés 2023 őszén jóváhagyta, azóta a felújítási tervek elkészültek, amelyeket nyilvános lakógyűlésen bemutattak ez év elején. A beruházáshoz kapcsolódó két közbeszerzési eljárás azonban eredménytelenül zárult, és a beruházás forrásigénye miatt a folytatáshoz a Fővárosi Közgyűlés döntése szükséges. 

Nem túl egyszerű a helyzet a Király fürdő épülete táján már hosszú évek óta, ugyanis az jogi helyzetét tekintve bár száz százalékban állami tulajdonú, a fővárosi önkormányzatnak ingyenes használati joga van. Tavasszal tartottak egy sajtótájékoztatót, amelyen elhangzott, a fürdő teljes műszaki felújítására van szükség, azonban erre nincs pénz. A projektért felelős főpolgármesteri biztos Őrsi Gergely akkor azt mondta, egyeztetésekbe kezd az ügyben. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.