Felgyújtották a műemlék keresztet Hortobágyon

A természetvédelmi terület ősi növényzete túlélte a pusztítást.

2024. 07. 23. 8:40
Fotó: szoljon.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az ősi növénytársulás a végleges pusztulást megúszta a Hortobágyi Nemzeti Park területén okozott tűzben, a kunhalom tetején álló, 1847-ben készült műemlék keresztet biztosan helyre kell állítani – közölte a nemzeti park azután, hogy

ismeretlenek felgyújtották a Fegyvernek melletti Kálvária-dombot, amely nemcsak régészeti és szakrális szempontból jelentős, de a dombokon található ősi növénytársulások is egyediek.

A Fegyvernek településhez tartozó kettős halom országos jelentőségű védett természeti területnek minősül. A kultúrtörténeti, élővilágvédelmi szempontból jelentős domború földmű kimagasló jellegével a tájkép meghatározó eleme – tudatta a Hortobágyi Nemzeti Park, melynek sajtóosztálya közölte, természetkárosítás nem történt,

a természetvédelmi terület növényvilága nem vált áldozatává a tűznek.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hírportál megkeresésére azt is elmondták, az igazgatósághoz július 11-én érkezett lakossági bejelentés a gyújtogatásról, a szakemberek szerint a kunhalom tetején a löszfal növényzetét érintette a tűz.

A kunhalmok jellegüknél fogva megőrizték az ősi sztyeppi növénytársulásokat, mint a löszfal, löszpuszta gyeptársulás, melyekre mindig is hatással voltak a pusztai tüzek, így a növényzetben ez sem okozott maradandó károsodást – tájékoztatott Erdélyi Éva sajtóreferens.

Borítókép: A műemlék kereszt (Fotó: Szoljon/beküldött felvétel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.