Lehűtötte a kedélyeket a balos megmondóember: az EP nem veheti el Magyarországtól a soros elnökséget

Üres fenyegetőzés a soros elnökség elvétele.

2024. 07. 11. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az Európai Parlament meg tudja győzni az Európai Tanácsot, akkor az el tudja venni a soros elnökséget a magyar kormánytól. A politikai oldalán viszont ennek nem látom komoly lehetőségét – emelte ki a magyar kormányt rendszeresen kritikával illető Lattmann Tamás egy blogbejegyzésében, amit most újra megosztott, lévén a kérdés aktuálissá vált. A nemzetközi jogász nemrég megszólalt az uniós soros elnökség hazánktól való elvételével kapcsolatban. Lattmann eloszlatva a tévhiteket elmondta, 

az Európai Tanács a tagállami állam- és kormányfők találkozóit fedi. Az Európai Unió Tanácsa, vagy röviden Tanács pedig a tagállamok adott kérdésekben illetékes szakminisztereinek találkozóit jelenti, jelenleg tíz különböző formációban, ezek vesznek részt az uniós jogalkotásban, az Európai Parlament mellett, úgynevezett társjogalkotó szerepkörben.

A jogász értelmezése szerint ez a koordináció az, ami a soros elnökség feladata, és ez az, ami az egyes tagállamok számára jelentős politikai befolyást is biztosít. 

Ha valaki számára kérdéses, hogy a tagállamok miért tartják fenn ezt az első ránézésre zavaros rendszert, nos, azért, mert megéri nekik. A jelen elgondolás az Európai Parlament részéről ennek, azaz az Európai Unió Tanácsának soros elnökségének elvételét célozza a magyar kormánytól.

Borítókép: Az Európai Unió országainak zászlaja leng az Európai Parlament székháza előtt az északkelet-franciaországi Strasbourg városában 2022. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.