Nem lassít a kormány, rohamosan nő a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon

Hazánkban már nincs olyan járás, ahol ne lenne bölcsőde.

Forrás: MTI2024. 07. 11. 12:11
MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megduplázódott a bölcsődei férőhelyek száma 2010 óta Magyarországon, a bölcsődei ellátást biztosító intézményeké pedig megnégyszereződött – mondta Nagy-Vargha Zsófia államtitkár csütörtökön a Heves vármegyei Rózsaszentmártonban, ahol a 129 millió forintból kialakított, nyolc férőhelyes bölcsődét adták át.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében hozzátette: ma Magyarországon már háromszor több településen érhető el ez az ellátási forma, mint tizennégy éve. Kiemelte, hogy 2010-ben a kormány egyik legfontosabb elhatározása az volt, hogy olyan családbarát közeg jöjjön létre Magyarországon, ami lehetővé teszi, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, a felnevelésük pedig ne okozzon anyagi nehézséget.

Mint arról lapunk is beszámolt, Vitályos Eszter kormányszóvivő májusban rámutatott: a három év alatti gyermekek több mint 23 százaléka számára elérhető már a bölcsődei ellátás valamelyik formája Magyarországon, ez 2010-ben csak mintegy 11 százalékuk számára volt elérhető. Az országos lefedettség is folyamatosan javul, ennek köszönhetően 2024. áprilisban már több mint 1150, azaz minden harmadik településen biztosított a bölcsődei ellátás – közölte.

Már nincs olyan járás, ahol ne lenne bölcsődei intézmény, bölcsődei szolgáltatás

– hangoztatta. 

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkár januárban adott közleményében hangsúlyozta: a bölcsődei hálózat bővülése a kisgyermeket nevelő családok választási szabadságát erősíti, ha a szülő a gyermeke hároméves kora előtt térne vissza a munka világába. 

Ennek érdekében 2010-hez képest mintegy kétszeresére, 32 ezerről több mint 63 ezerre emelkedett a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a bölcsődei ellátás rendszerének komplex fejlesztése során az elmúlt években – a bölcsőde mellett – új, rugalmasabb és a helyi igényekhez jobban igazodó ellátástípusok, minibölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde is megjelentek a három év alatti gyermekek napközbeni ellátásában.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.