Magyarország nem kér a migrációs paktumból

Hazánk alkotmánya nem teszi lehetővé hogy mások mondhassák meg, hogy ide kit kell beengednünk. Ezért is keres Magyarország olyan szövetségeseket, akikkel közösen meggátolhatjuk, hogy végre kelljen hajtani a migrációs paktumot.

Forrás: MTI2024. 07. 25. 15:48
Tusnádfürdõ, 2024. július 25.
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója a Migrációs paktum - végrehajtani vagy nem végrehajtani? címû elõadáson a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2024. július 25-én.
MTI/Veres Nándor
Fotó: MTI/Veres Nándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországnak nem áll szándékában végrehajtani az uniós migrációs paktumot, és szövetségeseket keres ahhoz, hogy európai bevezetését is meg lehessen akadályozni – jelentette ki Bakondi György Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban.

– A paktum vitájánál nem sikerült elfogadtatni azt a magyar álláspontot, hogy menekültkérelmet csak az EU határán kívül lehessen beterjeszteni, és az unió határait törvénytelenül átlépők ne kérhessenek menedéket, így a paktum bevezetése visszafordíthatatlan folyamatokat indítana el – mutatott rá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Az, hogy valaki bűnöző bandák segítségével, erőszakkal akar bejutni egy országba, az önmagában kizárja az ENSZ előírásai szerint, hogy menekült lehessen. A menekültnek maximálisan együtt kell működnie az adott állam hatóságaival, igazolnia kell személyazonosságát, szóba se jöhet, hogy erőszakot alkalmaz

– fogalmazott Bakondi György.

– Már tavaly teljesült a Soros-terv célkitűzése, miszerint évente egymillió illegális bevándorló érkezzen Európába – jelezte. Hozzátette: a Soros-terv végrehajtói 2015 óta kötelező kvótákat akarnak, az olasz és spanyol rendszer túlterheltsége miatt szétosztanák az odaérkező migránsokat a tagállamok között.

– Amelyik tagállam nem akarja befogadni őket, annak fizetnie kell,

a paktumban szereplő „gyorsított határ menti eljárás” bevezetése pedig több ezer ember befogadása alkalmas táborok, valóságos migránsgettók megépítésére kötelezné Magyarországot, amelyek sokkal nagyobbak lennének azoknál a tranzitzónáknál, amelyek miatt büntetést szabtak ki Magyarországra – hangsúlyozta.

– Ezekben 35 napon belül kellene elbírálni azoknak a kérelmét, akik átmásznak a kerítésen, és akiket Nyugat-Európából küldenének Magyarországra. Ha pedig ez nem történik meg, az illetőt szabadon kell engedni – magyarázta a főtanácsadó.

Az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy beengedjünk ide mások döntése alapján embereket

– szögezte le Bakondi György.

– Más nemzetállamok is törekednek olyan megoldásra, amelyek nem azonosak a EU-paktum előírásaival, de az európai emberek jövőjét, családok biztonságát szolgálja – jelezte a főtanácsadó. – Olaszország Albániában hozott létre tábort, hogy oda szállítsa a Földközi-tengerről kimentett migránsokat – hozta fel példaként a főtanácsadó.

Keresik a megoldást, hogy „hogy lehet kimaradni a paktumból”, és bíznak abban, hogy ismét Donald Trumpot választják az Egyesült Államok elnökévé, mert egy amerikai politikai fordulat kihatással lehet az európai migrációs politikára is.

Borítókép: Bakondi György (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.