Új trend hódít a TikTokon, divat lett a spórolás?

Ki hitte volna, hogy a jó példák is ragadósak.

2024. 07. 30. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen mutatják meg, hogyan tudnak a fogyasztói társadalomtól hátrébb lépni és a minimalizmusra törekedni: az úgynevezett „underconsumption core” praktikák vírusszerűen terjednek a TikTokon, jó példát mutatva a közösségi média felhasználóinak.

Tudjuk, tudjuk, csak épp mindig van egy kihagyhatatlan ajánlat

A trend hívei arra emlékeztetik az internet népét, hogy ne vegyünk szükségtelenül és feleslegesen fogyasztási cikkeket vagy szolgáltatásokat, és jusson eszünkbe ez akkor is, amikor épp bedőlnénk egy jól elkészített, ütős reklámnak. Külön felhívják a figyelmet arra is, hogy a közismert, túlkapott vagy legendásnak kikiáltott márkák túlárazásainak se higgyünk, de az olcsó, kihagyhatatlan, de annál nagyobb ökolábnyomú termékeket is felejtsük el. 

A TikTok-csatornán sok olyan videót találunk, amelyek arra ösztönöznek, hogy hosszú távra tervezzünk, és olyan portékákra ruházzunk be, amelyeket meg lehet menteni később is, esetleg valamire újra tudjuk majd használni: segítenek a ruháinkat, háztartási eszközeinket újragondolni, de a tudatos főzésben és a takarításban is akad ezernyi jó példa, fortély.

Noha ezek a tanácsok mindenki számára evidensnek tűnnek, mégsem olyan könnyű betartani őket, hiszen mindig akadnak olyan leárazások, személyre szabott hirdetések vagy épp egy influenszer, tiktokker termékajánlata, aminek végül áldozatul esünk. 

A legnehezebb helyzetben a fiatalok vannak, akik már eleve abban a környezetben szocializálódtak, ahol a gyártók, a reklámcégek mellett a mesterséges intelligencia is nyomon követi, vajon mire költenének szívesen.

Ennek fényében ideje volt, hogy a közösségi média legnépszerűbb platformján megjelenjen egy olyan irányzat, ami nevelő célzattal segíti a fiatalokat, és alulfogyasztásra, észszerű vásárlásra, gondolkodásra sarkallja őket, hogyan tudnának egy fenntarthatóbb életet élni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.