Vízkorlátozás jöhet ezeken a településeken

A vízfogyasztás további emelkedése miatt a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan átmeneti vízhiány alakulhat ki.

2024. 07. 11. 19:47
A gyáli vízmű telephelye a megújult víziközműrendszer átadóünnepsége napján, 2023. június 22-én, innovatív magyar technológiafejlesztéssel, 400 milliós beruházással újult meg a város víziközműrendszere (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint az országos tiszti főorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére július 7-én (vasárnap) 00 órától legalább július 12-én (péntek) 24 óráig.

Vízkorlátozás jöhet néhány Budapest környéki településen (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Az előrejelzések szerint a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű ZRt. szolgáltatási területén számottevő csapadékra továbbra sem kell számítani. Az elmúlt évek nyári csúcsidei tapasztalatai alapján a társaság szolgáltatási területén – különösen Pest vármegye alábbi településein – a következő időszakban a vízfogyasztás jelentős emelkedése várható:

Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, Üröm, valamint Acsa, Csömör, Fót, Erdőkertes, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház.

Jelenleg a társaság minden vízellátó rendszere üzemszerűen működik. A társaság minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében.

Azonban az aszályos időszakokban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen, ugrásszerűen megemelkedhet. Felhívják a figyelmet, hogy a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybevételét okozzák. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Fentiekre tekintettel, a szükségszerű vízkorlátozás és vízhiány kialakulásának megelőzése céljából – azaz annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson –, az alábbiakra hívják fel a fogyasztók figyelmét:

  • Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencefeltöltés, autómosás)!
  • Csökkentsék a növényzet locsolására használt ivóvízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát!
  • Mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést, azaz az utak, járdák locsolását!

Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvízszolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében a társaság vízkorlátozás elrendelését lesz kénytelen kezdeményezni!

– hívták fel a figyelmet a Duna Menti Regionális Vízmű közleményében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.