Befuccsolt a józsefvárosi „őserdő” projekt, gaztenger nőtt a sittes konténerekbe

Darabja hárommillió forintba került annak a mikroparknak, amelyek a józsefvárosi önkormányzat részvételi költségvetésének kiemelt projektje voltak. Az egyiken tönkrement az árnyékoló ponyva, másiknál elszáradtak a virágok, helyükre hatalmas gaz nőtt. A helyhatóságtól megtudtuk: az extrém időjárással ők sem tudták felvenni a harcot.

2024. 08. 06. 4:50
Fotó: Otthonunk, Józsefváros Facebook csoport
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Őserdő” – egy tábla áll egy sittes konténerből és gazból álló mikropark elején a Népszínház utcában. Úgy tűnik, a sittes konténer sem őserdő, sem növényekkel teli dzsungel. Sokkal inkább tűnik, valamiféle burjánzó, gyommal teli tartálynak a járda szélén. 

A józsefvárosi őserdő (Forrás: Otthonunk, Józsefváros Facebook csoport)

A mikropark hárommillió forintba került a józsefvárosi adófizetőknek. 

A Népszínház utcai sittes konténerből álló „mikropark” növényei elszáradtak, helyette magas gaz nőt. A sittes konténerek jelenléte megosztotta a lakosságot, sokan nem tetszésüket fejezték ki a megoldás ellen, amelyek ráadásul parkolóhelyeket is vettek el a helyiektől.

Még 2022-ben első alkalommal zajlott a kerületben részvételi költségvetés, melynek során a lakosok 120 millió forint elköltéséről ötletelhettek és szavazhattak.

 „A mikroparkkal a városi hőség ellen” elnevezésű projekt már az elején megosztó volt, hiszen sokba került, ám valódi árnyékot nem adott. A hűsítő pontként tervezett funkciót sem látta el, az idei nyári hőség pedig bebizonyította: más módszerekkel kell felvenni a harcot a VIII. kerületi önkormányzatnak. 

A Szigony utcai fatákolmány árnyékolóját leszaggatta az eső és a szél, a növények sem nőttek meg akkorára, hogy megváltoztassa a betonról visszacsapódó forróságot.

 

A Szigony utcai tönkrement mikropark (Fotó: olvasói felvétel)

A józsefvárosi önkormányzat a kerület több pontjára vadvirágos rétet tervezett, a leglátványosabban a Koltói Anna téren égett ki a teljes növényzet a nyári forróságban. Az üggyel kapcsolatban kerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk: milyen gyakran locsolják, illetve gondozzák a kerületi „klíma pontokat”.

„Az ágyást a Koltói Anna téren hetente kétszer öntözik a kertészeti iroda munkatársai. Valóban sok növény elpusztult az elmúlt hónap extrém időjárása miatt, ezeket természetesen szeptemberben pótolni fogják. Hamarabb nincs értelme, mert a nyári hőségben a frissen ültetett növényeket nem lehet életben tartani. A mikroparkok gyomlálásának gyakorisága időjárásfüggő, az extrém hőségben ezekben is kiégnek a növények. Általánosságban elmondható, hogy havonta gyomlálják őket” – foglalta össze lapunknak a helyhatóság, amelyből kiderül: ez évre feladták a hősséggel való küzdelmet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.