Ivókutakban és szökőkutakban tisztálkodnak a hajléktalanok a fővárosban

Tisztálkodásra használják a hajléktalanok a fővárosban található szökőkutakat. Előfordult olyan is, hogy a VIII. kerületben anyaszült meztelenül fürdött és mosott hajat egy hölgy, az sem zavarta, hogy egy játszótér mellett végzi a tevékenységét. A Józsefvárosi Önkormányzat elismerte: a nagy melegben jellemző ez a cselekmény a közterületeken. A főváros nem kívánt reagálni a történtekre, arra sem kaptunk választ, hogy az ivókutakat fertőtlenítik-e.

2024. 08. 02. 14:47
Forrás: Budapest Szürreál Facebook csoport
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port kavart egy fotó a Budapest Szürreál közösségi csoportban, amelyen az látható, hogy a forgalmas Blaha Lujza téri szökőkútban egy személy tisztálkodik. Azóta kiderült, hogy ez nem egyedi eset, Budapest több pontján a nyilvános szökőkutak és ivókutak új funkciót kaptak, a hajléktalanok tisztálkodásra vagy éppen ruháik mosására használják azokat.

Mint lapunk is beszámolt arról, egy nő a Kálvária téren anyaszült meztelenül tisztálkodott a szökőkútban. A VIII. kerületi tér hajléktalanok közkedvelt tartózkodási helyévé vált, ami mellett egy park és egy játszótér is található.

– Tapasztalataink alapján tartós nyári hőség idején jellemző ez a cselekmény a kerület számos pontján. Az őrzött parkokban a kerületőrök feladata, hogy felszólítással tiltsák az ilyen jellegű cselekményeket. Érdemben a közterület-felügyelet, valamint a rendőrség tud intézkedni – reagált röviden a Magyar Nemzet megkeresésére a Józsefvárosi Önkormányzat. A helyhatóságnál arra is rákérdeztünk, hogy milyen időközönként fertőtlenítik a közterületeket, az utcabútorokat a tarthatatlan hajléktalanhelyzet miatt.

A Kálvária tér. Fotó: Otthonunk, Józsefváros (Facebook)

– A városüzemeltetési igazgatóság jelenleg két műszakban lát el közterületi mosási feladatokat, műszakonként átlagban 4-4 takarítógép-kezelővel. Ehhez kapcsolódóan az időjárás függvényében műszakonként 1-1 teherautóra felszerelt kézi, nagy nyomású mosójárattal biztosítják a terek, parkok, közterületi bútorok fertőtlenítését, valamint azoknak a területeknek a lemosását, ahol takarítógépeink közlekedése akadályoztatva van – sorolta az intézkedéseket a VIII. kerületi polgármesteri hivatal. 

Hozzátették: az ütemezéseikben kiemelten kezelik a belső három városrész közterületeinek nagy nyomású mosását, amelyhez időjárás függvényében hetente három alkalommal munkaidőn túl kézi, nagy nyomású mosójáratokat indítanak.

– A délutános műszakban ismétlő jelleggel bővítettük a mosójáratainkat. Ezzel a célunk az, hogy az alapvetően az önkormányzat tulajdonában lévő tereken, közparkokon kívül Belső-Józsefvárosban minél több járdát megtisztítsunk – húzta alá a józsefvárosi önkormányzat.

A fővárosi kezelésű, forgalmas Blaha Lujza téren található szökőkút miatt kerestük a Karácsony Gergely újraválasztott főpolgármester által irányított fővárost, ám a kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Azt szerettük volna megtudni, hogy a fővárosi rendészet milyen rendszerességgel tart ellenőrzéseket a Blaha Lujza téren vagy éppen miként intézkedik a szökőkútban hajat mosó, tisztálkodó emberekkel kapcsolatban, továbbá hogy az ivókutakat fertőtlenítik-e.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.