Elképesztő nézettségi adatok: a Hámori–Helif összecsapás mindent vitt, tarolt az olimpia és az Eb is

A 2024-es nyár a sportközvetítésekről szólt, magyar emberek milliói szurkoltak a hazánkat képviselő sportolóknak a televízió előtt ülve. A 31.heti nézettségi adatokat vizsgálva az M4 Sport volt a legnézettebb csatorna, az egész nyárra kivetítve pedig világosan látszik, hogy a Párizsban megrendezett Olimpia és a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság mindent vitt, utóbbi egyenesen tarolt, ami a nézettségi adatokat illeti.

Forrás: Sorozatwiki, Youtube, Vasárnap.hu2024. 08. 13. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási tömegek izgulták végig a televízió előtt ülve Hámori Luca és a később tornagyőztes Imane Helif olimpiai botránymérkőzését. Mint ismeretes, a női ökölvívás 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjét a magyar versenyző hősies vereséggel az ötödik helyen zárta az ellen az Imane Helif ellen, akire korántsem a sportteljesítménye miatt vetült kiemelt figyelem a torna egésze alatt – hívta fel rá a figyelmet a Vasárnap.hu.

Imane Helif és Hámori Luca összecsapása Fotó: Csudai Sándor

A botránymeccset övező érdeklődést számszerűsítve jól látszik, hogy idehaza rengetegen voltak kíváncsiak az összecsapásra: a Sorozatwiki.hu adatai szerint, 

a 18–49-es korosztályt tekintve közel 50 százalékos nézettségi arányt zsebelt be az esemény közvetítése, a teljes lakosságra vetítve pedig 862 ezren követték figyelemmel a negyeddöntőt

– olvasható az oldalon.

A fenti számok fényében nem meglepő, hogy 2024 nyarán a magyar tévénézők között általánosságban is taroltak a sportközvetítések. A 31. heti nézettséget vizsgálva az M4 Sport volt a legnézettebb csatorna, az olimpiai közvetítéseket pedig csak a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság tudta felülmúlni a nézettségi adatokat tekintve. Székely Dávid, a csatorna igazgatója a Híradó.hu érdeklődésére elmondta, 

4,7 millió magyar követte az közmédia sportközvetítéseit, ennek elsődleges oka pedig a magyar sportolók kiemelkedő teljesítménye volt.

 

Tarolt az olimpia és az Eb

Nem csak a női ökölvívásra voltak kíváncsiak a magyarok, egyébként is tarolt az olimpia a nézettségi adatok alapján. A 31. heti ranglistára figyelemre méltó nézői számok kerültek fel:

  • Halász Bence ezüstérmes teljesítményét a kalapácsvetés döntőjében 794 ezer néző látta.
  • A Szilágyi Áront is soraiban tudó férfikardcsapat döntőzését 748 ezren nézték, itt szintén ezüstöt ünnepelhettünk.
  • A férfi 100 méter pillangó döntőjét ellenállhatatlan úszással megnyerő, kétszeres olimpia bajnok Milák Kristóf versenyét 684 ezer néző figyelte a televízió képernyője előtt.
  • Kós Hubert győztes versenyét 200 méter háton 671 ezren látták.

 

Székely Dávid a rendkívüli számokról úgy vélekedett: – Kellettek a magyar sikerek, a magyar sportolók – ez volt a legfontosabb – mondta az M4 Sport igazgatója. Leszögezte, az óriási nézettségi számok elérésében a magyar emberek sport iránti szeretete tükröződik.

Az nagyon fontos – és ezt jól mutatja az elmúlt pár hét is –, hogy az emberek mennyire imádják a sportot, főleg ha magyar sikerekért szurkolhatnak

hangzott el a Híradó műsorában.

Az M4 sport igazgatója hangot adott annak is, hogy nem csupán a közmédia közvetítette a párizsi olimpiát, ám így is messze ezeken a felületeken követték a legtöbben a sportközvetítéseket, ez pedig a közmédia tartalom-előállításának minőségét tükrözi, egyfajta köszönet a sportrajongóktól.

Az olimpia által produkált számokat csupán a 2024-es németországi labdarúgó- Európa-bajnokság tudta maga mögé utasítani

– hangzott el az adásban.

Magyar ünneplés, Csoboth Kevin a bal szélen, a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik Varga Barnabás mezében Fotó: Mirkó István

 

A fél ország kíváncsi volt a nemzeti tizenegyre

Az Eb-közvetítések alatt a magyar lakosságból mintegy 5,2 millióan kapcsolódtak be a meccsközvetítésekbe. Ezzel kapcsolatban Székely Dávid elmondta: – Nagyon fontos volt, hogy a válogatott hogyan szerepel. A futball az egy elképesztően népszerű sportág idehaza, ha össze kell hasonlítani, nyilván a labdarúgás az, amit a legtöbben követnek itthon. De érdekesség, hogy ha napi bontás szerint vizsgáljuk a nézettségi adatokat, akkor az olimpia alatt sem volt olyan csatorna, amelyet a 18–49-es korosztályt tekintve többen néztek volna, mint a közmédia sportközvetítéseit – mondta az igazgató. Kiemelte: 

a legmeglepőbb adat, hogy Magyarországon – nem csak az Eb és az Olimpia időszakát nézve – az egész évet, 2024-et nézve a harmadik legnézettebb csatorna a főműsoridőt tekintve az M4 Sport.

 

Borítókép: Hámori Lucának kijár a dicséret (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.