Magyarországon is tesztelik a tüdőrák elleni vakcinát

Ígéretes technológiának tűnik.

2024. 08. 23. 13:39
XINHUA-PICTURES OF THE YEAR 2022-WORLD NEWS2020 júniusa óta a kínai Sinovac biofarmakon cég együttműködik a Butantan Institute-tal, hogy számos klinikai vizsgálatot végezzenek, amelyek közül a legfontosabb a COVID-19 vakcina III. fázisú klinikai vizsgálata.
Fotó: Butantan Institute Forrás: Xinhua/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdték a szakemberek annak az mRNS-alapú vakcinának a klinikai tesztelését, amit a tüdőrák ellen dolgoztak ki a kutatók. Összesen 32 kutatóhelyen: az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Németország, Lengyelország, Spanyolország és Törökország mellett Magyarországon is tesztelik a készítményt. Ha minden jól működik, és beválik, sokak életét menthetik meg – írja a The Guardian.

A tüdőrák elleni oltás a koronavírus-vakcinákhoz hasonlóan mRNS alapú; a lényege, hogy a vakcina azonosítsa és elpusztítsa a rákos sejteket. Az oltás arra is alkalmas lehet, hogy megakadályozza a daganat későbbi visszatérését. A BNT116 néven ismert és a BioNTech által gyártott vakcinát a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC), vagyis a betegség leggyakoribb formájának kezelésére tervezték.

A vakcina célja az, hogy a kemoterápiával ellentétben erősítse a személy rák elleni immunválaszát, fontos, hogy közben az egészséges sejteket érintetlenül hagyja.

Összesen 130 beteget vesznek be a programba; különböző stádiumban lévő embereket válogattak be – van, akik műtét vagy sugárkezelés előtt álló, korai stádiumban lévő betegek, de az előrehaladott állapotban lévő páciensek és olyanok is részt vesznek majd, akiknél kiújult a rák. A betegek immunterápia mellett kapják meg az oltást.

Az első beteg már meg is kapta az oltást az Egyesült Királyságban. A 67 éves férfinál májusban diagnosztizálták a rákot, azóta sugárkezelést és kemoterápiát is kapott. A férfit kedden oltották be: fél óra alatt hat oltást kapott, mindegyiket öt perc eltéréssel. Minden szérum különböző RNS-szálakat tartalmazott. Az oltást hat egymást követő héten át hetente, majd 54 héten keresztül háromhetente kapja meg. A mesterséges intelligenciára (MI) szakosodott tudós azt mondta: éppen a szakmája inspirálta arra, hogy részt vegyen a kísérletben. 

Én is tudós vagyok, és megértem, hogy a tudomány fejlődése – különösen az orvostudományban – abban rejlik, hogy az emberek hajlandók részt venni ilyen vizsgálatokban

– mondta. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Xinhua/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.