Podcast: gasztroenterológus figyelmeztet az egyre gyorsabban terjedő népbetegségre

Viszkető, herpeszre hasonlító bőrtünetek, hasmenés vagy éppen székrekedés is lehet a tünet.

Forrás: Szoljon2024. 08. 28. 12:27
Flatulence,Ulcer,,Asian,Young,Woman,,Girl,Hands,In,Belly,,Stomach,hasfájás,fájdalom
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ételérzékenység egyre gyakoribb, akár már gyermekkorban. A lisztérzékenység legjellemzőbb a gasztroenterológiai tünetei közé tartozik a súlyos haspuffadás, a székrekedés vagy éppen a visszatérő hasmenés és a hasfájás –  fogalmazott a Szoljonnak a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet gyermek-gasztroenterológusa. Császárné dr. Sándor Laura hozzáfűzte, emellett előfordulhatnak viszkető, herpeszre hasonlító bőrtünetek, amelyek a könyökön, térden és a farpofán jelentkezhetnek.

A betegség szövődményei pedig ennél is durvábbak, az egyik a pajzsmirigybetegség, de emellett megjelenhet csontritkulás, szívelégtelenség, növelheti a nyirokdaganatok kockázatát, de akár a meddőség hátterében is lisztérzékenység állhat. Ennek lényege, hogy a glutén ellen – ami a búza, a rozs és az árpa alkotóeleme – antitestek termelődnek a szervezetben, és ez betegíti meg a belet.

Akit ezzel diagnosztizálnak, szigorú diétát kell tartania, amelynek lényege, hogy a kalászos gabonaféléket ki kell iktatni az étrendből és minden szennyeződési lehetőséget kerülni kell. A gasztroenterológus hozzáfűzte, a felvágottak, fűszerek ellenőrzése is szükséges, ugyanis ezek nyomokban glutént tartalmazhatnak, amit nem fogyaszthat a cöliákiás beteg.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon a népesség két százalékát érinti ez a betegség, de tavaly 165 gyermek fordult meg a kórházban a szüleivel cöliákia diagnózisával, közöttük 10-15 olyan volt, akik újonnan kerültek a rendszerbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.