Így nézhet ki 2030-ra a Ferihegyi gyorsforgalmi út + fotók

Átfogó fejlesztés kezdődik hamarosan a főváros és az ország egyik legfontosabb közúti ütőerén.

2024. 09. 24. 11:24
Felújítjűk a ferhegyi repülőtérhez vezető utat: a külső Üllői úti végcsomópont látványterve
Az Üllői úti végcsomópont látványterve Forrás: Környezeti hatástanulmány, Műszaki leírás VIKÖTI Kft.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó fejlesztés indul, kibővítik és felújítják a Ferihegyre vezető utat – olvasható a Kormányhivatalok oldalára feltöltött dokumentumból, amely szerint a fejlesztésre azért van szükség, mert a Gyömrői út és a Ferihegyi repülőtérre vezető út a folyamatosan növekvő forgalmi terhelés elvezetését a jelenlegi kialakításával nem tudja a megfelelő szolgáltatási szinten biztosítani.

Az elhasználódott út balesetveszélyes és rendkívül zavarérzékeny, emellett alacsony színvonalú városi útként jelenik meg a nemzetközi légiutasok számára, mely kedvezőtlenül hat az ország megítélésében.

 – részletezték, kiemelve, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közúti elérhetőségének javítása ügyében környezetvédelmi hatósági eljárás és közmeghallgatás indult, a projekt környezeti hatásvizsgálati eljárása szeptember 10-én indult, 60 nap áll rendelkezésre.

Újhegyi úti híd látványterve nyugati irányból (Forrás: Környezeti hatástanulmány, Műszaki leírás VIKÖTI Kft.)

A fejlesztés az Üllői út – Határ út csomóponttól Budapest közigazgatási határán kívül, a Market Central bevásárlóközpont csomópontjáig terjed. A felújítások kezdete legkorábban 2026-ban várható, a teljes beruházást 3,5-5 év hosszúra becsülik, vagyis legkorábban 2030-ban adhatják át a forgalomnak.

A dokumentumban azt írták, a fejlesztés során a közösségi közlekedés előnyben részesítésével szélesítik, javítják a keresztirányú közúti, gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat, de biztosítják a szükséges zajvédelmet is, valamint növelik a zöldfelületet. Ezzel, mint fogalmaztak, egységes, korszerű, nagyvároshoz méltó utat hoznak létre.

Billentyű utcai csomópont látványterve madártávlatból (Forrás: Környezeti hatástanulmány, Műszaki leírás VIKÖTI Kft.)

A beruházás kapcsán ugyanakkor leszögezték: a beruházás nem növelheti a belváros közúti terhelését, és a külső kerületekből és az agglomerációból beáramló forgalom sem nőhet. 

Csévéző utcai csomópont látványterve madártávlatból (Forrás: Környezeti hatástanulmány, Műszaki leírás VIKÖTI Kft.)

A fejlesztés egyik fontos eleme a külön szintű vasúti kereszteződések, valamint a Kőér utca bővítése a Határ út – Gyömrői út között, illetve a Gyömrői út felújítása a Kőér utca – Hangár utca között, továbbá a Hangár utca – Lakatos utcai új összekötés megteremtése.

A beruházásra vonatkozó közmeghallgatást az érintett kerületek lakosai személyes megjelenése nélkül tartják meg, ugyanakkor az észrevételeket, kérdéseket október 18-ig küldhetik el e-mailben a [email protected] címre, míg postai úton a 1016 Budapest, Mészáros utca 58/B címre.

Kőér utca – Basa utca csomópont látványterve (Forrás: Környezeti hatástanulmány, Műszaki leírás VIKÖTI Kft.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.