Két hazai börtönt is ki kell üríteni, azt is elmondták, miért

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) megkezdi a Heves és a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet kiürítését.

Forrás: MTI2024. 09. 25. 11:56
Győr, 2019. március 21.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 132 éves börtön épületének cellaablakai a megyeszékhely Jókai utcájában.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
illusztráció Fotó: MTVA/Jászai Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győri börtön után újabb két intézetet szűrt ki az az átfogó vizsgálat, amely biztonsági, fenntarthatósági és egyéb minőségbiztosítási szempontok alapján világítja át a korszerűtlen és magas üzemeltetési költségekkel működtethető büntetés-végrehajtási intézeteket – fogalmazott szerdán a BVOP kommunikációs főosztályának vezetője. Makula György ezredes hozzáfűzte, modern rendvédelmi szervként a büntetés-végrehajtás az elmúlt években történelmi mértékű, komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósításába kezdett.

Célul tűzték ki a 21. századi biztonságtechnikai vívmányok szakmai alkalmazása mellett a kollégák munkakörülményeinek javítását, valamint infrastrukturális rendszereink hatékonyabb és fenntarthatóbb működtetését – fejtegette.

Beszélt arról is, hogy ennek a folyamatnak köszönhetően ma már megújuló munkakörnyezet, okoseszközök és informatikai innovációk sora segíti a büntetés-végrehajtásban dolgozók napi munkáját az intézetek többségében. A börtönökben kiépültek a távtárgyalásokat lehetővé tevő informatikai központok, a fogvatartottak számára elektronikus ügyintézési pontokat hoztak létre, de a telemedicina rendszerrel képesek digitális eszközökön keresztül történő egészségügyi vizsgálatok elvégzésére is.

Mint mondta, a következő lépcsőfok a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz az új csengeri intézetben, Magyarország első high-tech börtönében.

„Ezek a fejlesztések azonban néhány elavult intézetünkben – ez esetben Szekszárdon és Egerben – már csak aránytalanul magas ráfordítással lennének megvalósíthatók” – tette hozzá. Makula György ezredes kiemelte: ráadásul a két intézet együtt csupán 239 fogvatartott elhelyezését tudja biztosítani, amely a szervezet teljes férőhely-kapacitásának alig haladja meg az egy százalékát, miközben a rezsiköltségek – a korszerűtlen épületgépészeti és energetikai jellemző miatt – rendkívül magasak.

A fogvatartottakat más bv-intézetekbe szállítják át, a kiürített épületek sorsáról később döntenek.

 Az ütemezett kiürítést várhatóan novemberben fejezik be. Makula György felhívta a figyelmet arra: az intézetek kiürítése nem jár elbocsátással, a szekszárdi és egri börtönben eddig szolgálatot teljesítők új szolgálati helyen és beosztásban folytathatják pályafutásukat, amelyhez a rendészeti ágazat minden segítséget biztosít.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.