Nagy erőkkel dolgoznak az árvízi védekezésen a fővárosban

Mindenhol a vártnál rosszabbra készülnek.

2024. 09. 16. 18:49
surany (7)20240916 arvizhelyzet havran zoltan magyar nemzet
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól halad a fővárosi árvízi védekezés, a védvonalakat minden ponton a várható vízszint felettinél magasabb szintre készítik fel – tájékoztatta a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) az MTI-t.

A budapesti operatív védekezést ellátó társaság a tájékoztatás szerint szakmailag felkészült, a dolgozói létszámát fokozatosan átcsoportosítja, hogy Budapestet megvédje a közelgő árvízzel szemben. A cég négyszáz munkatársa dolgozik a védvonalakon, a felszínen eddig két árvízvédelmi kaput torlaszoltak el, kilenc végponti és tíz automata átemelő telepet állítottak át árvízvédelmi üzemmódra, továbbá harminc árvízvédelmi zsilipet zártak le. 

Hétfőn három helyszínen ipari búvárok is lemerültek, hogy ellenőrizzék a zsilipek tökéletes zárását. Ha hordalék akadályozza a tökéletes zárást, akkor a Duna vize visszaáramolhat a csatornarendszerbe

– jelezték.

Délelőtt megkezdődött a védekezés a Margitszigeten, ahol az eszközök kiszállítása, a homokzsákok töltése és a mobil gát építése folyik. A III. kerületben a Nánási úton és a Királyok útján a védvonali átjárók zárását végzik, eddig kilenc helyen zárták el a víz útját, és a hétfői napon még további 3-4 helyen építik meg az ideiglenes gátat.

Az FCSM megerősítette a figyelőszolgálatát is, a szakaszmérnökök és a gátőrök éjjel-nappali szolgálatot látnak el, hogy a fenyegető árvízi jelenségeket azonnal megfékezhessék.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.