Reagált a Ficsak az ARC kiállítás plakátbotrányára

Az ország egyik legnagyobb családszervezete nem hagyhatja szó nélkül az ARC kiállításon tegnap történteket.

Forrás: Facebook/Király Nóra2024. 09. 24. 11:29
Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A tegnapi nap folyamán Dúró Dóra átragasztotta az ARC kiállítás „Anya vagy, ne panaszkodj!” óriásplakátját családellenes propagandára hivatkozva. De kinek van igaza? A kép készítőjének vagy Dúró Dórának? Szerintem mindkettőnek és egyiknek sem” – írja Facebook-posztjában Király Nóra, a Ficsak – Fiatal Családosok Klubja alapítója.

„Jelenleg egy olyan világban élünk, ahol csak a szépet és csak a jót lehet kitenni a Facebookra, Instagramra, de az esetleges nehézségekről nem beszélhetünk a gyereknevelés kapcsán, mert akkor nem vagyunk jó szülők, egyből megbélyegeznek minket. Ötgyermekes édesanyaként és az ország egyik legnagyobb családszervezetének vezetőjeként tudom, hogy a gyerekeknél nagyobb kincs az életben nem létezik. Azonban a gyereknevelés, főleg az újdonsült anyáknak nem mindig egyszerű.

Ha tabuk nélkül lehetne beszélni a nehézségekről, sokkal kevesebb fiatal anyuka élne át szülés utáni depressziót, hiszen tudnák: nem csinálnak semmit rosszul, és gyorsan bele fognak rázódni az anyaságba.

Nincs igaza Dúró Dórának, mert az átragasztással pont arra mutatott példát, ami ellen a plakát küzd.

Igaza van Dúró Dórának, mert a plakáton szereplő negatív dolgokat ezerszeresen felülírja mindaz, amit a gyermek ad, és ez sehol nem jelenik meg a kreatívon.

Igaza van a kép készítőjének, mert a nehézségekről is beszélni kell, szükség van egy olyan platformra, ahol az anyák elmondhatják, hogy a gyermeknevelés nem minden mozzanata Instagram-kompatibilis. Nem lehet mindig mosolyogni, de ettől nem lesznek rossz anyák.

Nincs igaza a kép készítőjének, mert a végletekig lesarkított, egyoldalú, már-már bicskanyitogatóan negatív stílusban mutatja be a problémákat, miközben a jó dolgokról – melyből milliószor több van – sunyi módon említést sem tesz. Az ARC kiállítást fiatalok is látogatják, egyes oktatási intézményekben kötelező iskolai program, ez pedig traumát okozhat és elrettentheti a fiatalokat a későbbi családalapítástól.

Igen, néha az anyák kialvatlanok, fáj a kezük, és nincs idejük enni, de ezeket azonnal feledteti az, ha életük értelmét a kezükbe veszik és átölelik.

Kérem ezért Dr. László Imre polgármestert (ha már az újbudai lakosok pénzéből közel húszmillió forintot locsolt el erre a rendezvényre) és az ARC szervezőit, hogy a két plakátot – az eredetit és az átragasztottat – egymás mellett helyezzék el. Először a negatív plakátot és mellé a Dúró Dóra által készített változatot, amelyik a gyermekvállalás szépségeit mutatja be.

Mert bár vannak nehézségek az anyák életében, végső soron mindig a szeretet nyer, ami »felülragasztja« a problémákat” – fogalmazott bejegyzésében Király Nóra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.