Védett madarakat vitettek el Fenékpusztáról

A fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomás működésének korlátozását rendelte el a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

Forrás: ZAOL2024. 09. 18. 20:45
Borítókép: Melegedő fecskék (Forrás: Facebook/ Sósótó Vadvédelmi Központ)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn lefoglalták és elszállították a jogszabályoknak nem megfelelően tartott védett és fokozottan védett madarakat, írja közleményében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A Zala Vármegyei Hírportál közlése szerint a nemzeti park kedden közleményt adott ki az esetről, amelyben azt írták, a madármentő állomások működésének feltételeit jogszabályok határozzák meg, amelyeknek a fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomás többszöri felszólítás ellenére sem tudott eleget tenni. 

Emiatt a Zala Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi osztálya az állomás működésének korlátozását rendelte el. Ennek részeként a hatóság a tegnapi napon elrendelte a jogszabályoknak nem megfelelően tartott védett és fokozottan védett madarak lefoglalását és elszállítását. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság mint természetvédelmi kezelője a területnek, szakembereivel részt vett az intézkedésben. 

A helyszínen lévő kollégák jogszabályi és szakmai előírásoknak teljes mértékben megfelelően jártak el az eljárás során. A lefoglalt védett és fokozottan védett madarak a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központba kerültek, az ottani állatorvosokkal támogatott szakszemélyzet a madarakat jó állapotban vette át. 

A fent említett hatósági eljárás hosszabb ideje tartó folyamatnak az eredménye, a hatóság által előre kijelölt időpont a hirtelen jött és a vonuló fecskefajok számára rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyokkal egybeesett. Az állomáson lefoglalt fecskék ellátását a Sóstó Vadvédelmi Központ a legmagasabb szintű felkészültséggel látta el

– írta közleményében a nemzeti park. 

A Zaol telefonon elérte Benke Szabolcsot, a fenékpusztai madárgyűrűző állomás vezetőjét, a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportjának vezetőjét, aki elárulta, valóban nincs meg jelenleg a hatósági engedélyük a működésre, de már folyamatban volt annak megújítása, csak valahol elakadt az ügy. S bár a jog betűjének így nem felelt meg a működésük, el tudták látni a feladataikat. Nekik a madarak az elsők, fogalmazott, semmi olyan feltétel nem hiányzott, ami a madarak jóllétét, ellátásukat befolyásolta volna. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.