A baloldal idén sem tart közös rendezvényt október 23-án, és nem sokat tudni a terveikről

Orbán Viktor a fővárosban emlékezik 1956 hőseire.

2024. 10. 17. 19:27
Baloldali pártok által meghirdetett tüntetés résztvevői vonulnak az ÁSZ épületéhez 2019-ben Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten, a Millenáris parkban tart beszédet Orbán Viktor október 23-án. A miniszterelnök a tervek szerint délelőtt 11 órakor lép színpadra. A kormányfő az elmúlt években vidéki helyszíneken szólalt fel az 1956-os forradalomra emlékezve, 2022-ben Zalaegerszegen tartott beszédet,

tavaly pedig Veszprémben, ahol az egyik legfontosabb üzenete az volt: egyértelmű különbség van Moszkva és Brüsszel között.

– Míg 1990 előtt úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült, most nem kell táncolnunk, ha Brüsszel fütyül – mondta a miniszterelnök. Kifejtette: Európának ezen a részén még van értelme azoknak a szavaknak, hogy férfi, magyar, keresztény, itt még erősebb az azonosságtudat, amit a brüsszeli politika veszélybe sodor. A migrációval kapcsolatban hangsúlyozta: az illegális bevándorlás és az embercsempészet óriási problémát okoz a déli határunknál, emiatt védekezésre kényszerülünk.

Magyar Péter tehát bakot lőtt a közösségi oldalán meghirdetett megemlékezéssel, a Tisza Párt elnöke ugyanis azzal kezdte bejegyzését, hogy a Fidesz nem mer vagy nem akar Budapesten az 1956-os hőseink emlékéről beszélni.

Az új baloldali politikus az 1956-os forradalomhoz nem túlságosan illő, „Legyetek tökösek, skacok!” felhívással invitálja szimpatizánsait a Bem József-szoborhoz,

ahonnan közösen vonulnak át a Széna térre.

Egy héttel a forradalom évfordulója előtt a DK, a Jobbik, valamint az MSZP még nem adott hírt arról, tart-e egyáltalán bármilyen rendezvényt október 23-án. A Momentum Mozgalom a Magyar Rádió egykori épületénél tart fáklyás megemlékezést, ahol Tompos Márton, a párt elnöke fog felszólalni.

Gyurcsány Ferenc tavaly a DK néhány tagjával az 1956-os emlékműnél tartott ünnepi megemlékezést, ahol arról beszélt, hogy ’56 hősei ugyanazért küzdöttek, ami még most is a magyarok legnagyobb vágya: a függetlenségért és a Nyugathoz tartozásért.

A párt ezek után részt vett a külföldről is finanszírozott álcivil szervezetek közös tüntetésén, ahol a tanárok megbecsülését követelték a Momentummal és az MSZP-vel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a Párbeszéddel.

Tavaly korábbi szövetségeihez hasonlóan a Momentum sem tartott központi rendezvényt október 23-án, Gelencsér Ferenc akkori elnök-frakcióvezető csupán egy videóban osztotta meg gondolatait az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán. A Jobbik sem verte tavaly nagy dobra, hol emlékeznek, így az akkor még elnök Gyöngyösi Márton Budapesten, szűk körben beszélt.

Tavaly a pártok közül egyedül a Mi Hazánk szervezett utcai rendezvényt, Toroczkai László elnök hagyományosan a Corvin közben tartott beszédet.

A párt idén azonban nem az 1956-os harcok egyik kiemelt helyszínén, hanem a XII. kerületi turulszobornál tart demonstrációt.

Annál az első világháborús emlékműnél, amelyről a kerület májusban megválasztott polgármestere, a kutyapártos Kovács Gergely kijelentette: első intézkedése az eltávolítása lesz.

Borítókép: Baloldali pártok által meghirdetett tüntetés résztvevői (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.