Potápi Árpád Jánostól búcsúznak Erdély-szerte

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke búcsúüzenetében régi barátnak nevezi a váratlanul elhunyt államtitkárt.

Forrás: MTI2024. 10. 17. 19:14
POTÁPI Árpád János

Potápi Árpád János az aradi vértanúkra való megemlékezésen vett részt még az idén október 6-án az erdélyi Szentegyházán (Fotó: MTI/Veres Nándor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösségi oldalukon búcsúznak a csütörtökön váratlanul elhunyt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól az erdélyi politikai és civil szervezetek, intézmények.

POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Facebook-oldalán közzétett búcsúüzenetében régi barátnak nevezi a váratlanul elhunyt államtitkárt.

Tevékenyen szolgálta és kitartóan alakította az elmúlt másfél évtized nemzetpolitikáját. Ahol tudott, segített. Gyászolja őt minden erdélyi magyar közösség, ahol az elmúlt években megfordult. Isten veled, Árpád!

– írta az RMDSZ elnöke.

Potápi Árpád János halálhíréről az Erdélyi Magyar Szövetség is beszámolt a közösségi oldalán.

Élete és munkássága egyet jelentett azzal, amire felesküdött: nemcsak ismerte, hanem szolgálta is a Kárpát-medence magyarságát és közös nemzeti célkitűzéseinket. Az erdélyi magyarok mindig, minden körülmények között számíthattak rá. Emlékét megőrizzük!

– fogalmazott az üzenetben a kisebbik erdélyi magyar párt.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) is megdöbbenésének adott hangot az államtitkár váratlan halála kapcsán.

A Kárpát-medencei magyar civil szervezetek és közösségek következetes támogatását nemcsak munkájának, hanem hivatásának tekintette, ezen tevékenysége elismeréseként, megtiszteléseként az EMKE 2023-ban Kötő József-díjjal tüntette ki, melyet alázatosan, tovább munkálkodva köszönt meg

– írta a rangos erdélyi civil szervezet.

Potápi Árpád Jánostól a marosvásárhelyi magyarság rendezvényének, a Vásárhelyi forgatagnak a szervezői is Facebook-oldalukon búcsúztak.

Mindig velünk, mindig mellettünk volt. Támogatással, jó szóval, jelenlétével erősítette a marosvásárhelyi közösséget és a Vásárhelyi forgatagot

– írták. Emlékeztettek, hogy tavaly Bethlen Zsuzsanna-díjjal tüntették ki a fideszes politikust, aki – mint fogalmaztak – „az egész Kárpát-medence jóakarója volt”.

Potápi Árpád János haláláról Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusa is megemlékezett Facebook-oldalán, és több székelyföldi politikus is ily módon búcsúzott tőle.

Az örök vadászmezőkön lovagolsz tovább, kedves Árpád. Isten veled!

– írta Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke emlékeztetett: az államtitkár idén is a lovas zarándoklat élén érkezett a csíksomlyói nyeregbe. 

Ő volt a magyar-magyar együttműködés egyik jó példája. Intézményes gyászunk jeléül fekete zászlót teszünk ki

– írta. Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök úgy fogalmazott: Potápi Árpád János áldozatos munkája meghatározó volt az erdélyi magyar közösség számára.

Borítókép: Potápi Árpád János az aradi vértanúkra való megemlékezésen vett részt október 6-án az erdélyi Szentegyházán (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.