Rekordot döntött Orbán Viktor

A miniszterelnök Tisza Kálmán rekordját adta át a múltnak.

2024. 10. 21. 8:29
ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar történelemben mától Orbán Viktor egyedüliként birtokolja az egy huzamban leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnök címét – írta meg az Index. Korábban Tisza Kálmán volt az, aki több mint 14 éven és négy hónapon – egészen pontosan 5259 napon – keresztül kormányozta az országot 1875 októbere és 1890 márciusa között.

Rekordját az összes, miniszterelnökként eltöltött napokat nézve több mint száz éven keresztül senki sem tudta megközelíteni sem, egészen Orbán Viktorig. a legközelebb Lázár György járt hozzá, aki 1975 és 1987 között volt miniszterelnök, igaz, jóval kisebb hatalmi befolyással. Orbán Viktor 1998 és 2002 között töltötte első ciklusát, majd 2010-ben, nyolcévnyi baloldali kormányzás után tért vissza a hatalomba, amelyet három országgyűlési választás után is jelentős többséggel birtokol.

A kormányfő Tisza Kálmán első rekordját a miniszterelnöki napokat nézve még 2020 novemberében döntötte meg, hétfőtől pedig az egyhuzamban hatalmon lévő miniszterelnöki napok rekordját is sikerrel átlépte.

Megjegyzendő, hogy a Tisza név idén máshogy is közelebb került a kormányfőhöz, ugyanis idén adták át a felújított geszti Tisza-kastélyt, amelyben azóta már kétszer is járt a miniszterelnök, hiszen az átadáson beszédet mondott, majd néhány hete a kihelyezett kormányülést is itt tartották meg.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.