Veszélyes aszteroida: háromszor nagyobb, mint a pisai ferde torony, és a Föld felé közeledik

Újabb információkat közölt a NASA.

2024. 10. 22. 7:20
Világûr, 2020. október 20. A NASA tizenkét PolyCam-felvételbõl összeállított mozaikképe a Bennu aszteroidáról, amelyeket az OSIRIS-Rex kisbolygókutató ûrszonda készített 24 kilométer távolságra a földközeli kisbolygótól 2019. december 2-án. A szonda a tervek szerint 2020. október 21-én megérinti a Bennu felszínét, hogy abból mintát vegyen. Ez az elsõ eset, hogy az Egyesült Államok mintát próbál begyûjteni egy aszteroida felszínérõl. MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország egyik legismertebb építménye a pisai ferde torony, melynek magassága az alacsonyabb oldalon 55,86, a másik oldalon 56,7 méter. Közel háromszor ekkora aszteroida száguld a naprendszerünkben.  A NASA közlése szerint a 177 méteres objektum október 24-én, csütörtökön halad majd el a Föld mellett, mintegy 4,52 millió kilométerre, ezen adatok alapján pedig a potenciálisan veszélyes kategóriába sorolják. (A NASA minden olyan objektumra potenciális veszélyként tekint, melynek mérete meghaladja a 150 métert, bolygónktól való távolsága pedig 7,5 millió kilométernél kisebb.)

Bár a 4,52 millió kilométer földi mércével mérve hatalmas, az űrben egyáltalán nem az: elég csak arra gondolni, hogy a szabad  szemmel látható Nap 150 millió kilométerre található a kék bolygótól – írja a Metropol.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.