3,6 milliárd forintból támogatják idén a tehetséges fiatalokat

Idén is rengeteg fiatalt támogat a kormány a Nemzeti tehetség programból. A program fővédnöke Polgár Judit sakknagymester. Az évadnyitó sajtótájékoztatón Novák Katalin arról beszélt, hogy átlagosan 350 ezer fiatalt támogatnak ebben a formában.

2021. 04. 27. 15:30
NOVÁK Katalin
Budapest, 2021. február 9. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter az otthonfelújítási támogatások utalásáról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2021. február 9-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvodástól felnőtt korig, határon innen és túl támogatják a fiatalokat a Nemzeti tehetség programból – erről beszélt Novák Katalin mai online sajtótájékoztatóján. A családokért felelős miniszter kiemelte, hogy ilyen program sehol máshol nincs a világon.

– Utat nyitunk a sikerhez, a többi már a fiatalokon múlik

– fogalmazott a politikus.

Novák Katalin elmondta, hogy nemcsak központi költségvetési forrásból, hanem a személyi jövedelemadó egy százalékának a felajánlásaiból is gazdálkodik a program. Elmondása szerint évente 350 ezer fiatal kétszázezer támogató segítségével kap juttatást. A program indítása óta eltelt öt évben 24 milliárd forint támogatás jutott el a fiatalokhoz. Olyan ösztöndíjasok is juttatást kapnak a programból, akik azóta komoly tudományos, művészeti eredményeket értek el. A miniszter példának hozta, hogy olyan fotós is részt vett már a programban, akinek a fotóját később a NASA publikálta, de van olyan orvos is, aki a koraszülöttek terápiájában ért el eredményeket.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ha egy fiatal tehetséges, akkor kitartásra és szorgalomra van szüksége, de emellett támogatásra és támogatókra is szorulhat. – A személyi jövedelemadó felajánlásokból egymilliárd forint érkezik be nagyságrendileg évente, ezt a költségvetésből kiegészítve

idén összesen 3,6 milliárd forintból támogatják a fiatalokat

– számolt be róla Novák Katalin.

A Nemzeti tehetség programból tanulmányi versenyeket, szakkollégiumokat is támogatnak, de például a Stipendium Peregrinum programot is, mely abban segít a fiataloknak, hogy a világ legjobb egyetemein tanulhassanak állami ösztöndíjakkal.

Idén egy Start ösztöndíjat is meghirdetnek majd, ez kifejezetten a vállalkozó fiataloknak lesz elérhető

– árulta el Novák Katalin, hozzátéve, a részletekkel ősszel fognak jelentkezni.

A miniszter arra biztatta a hallgatóságot, hogyha van lehetőségük, akkor támogassák a programot akár az adójuk egy százalékával, a 1823-as technikai telefonszámon.

https://www.facebook.com/csaladesifjusag/photos/a.646993832066519/3692281820871023/

A Nemzeti tehetség program fővédnöke idén Polgár Judit sakkozó, aki szintén felszólalt az online tájékoztatón. A visszavonult sportoló arról beszélt, hogy az ő életében is fontos szerepet játszott a tehetség, illetve hogy a szülei megteremtették ennek alapjait.

Polgár Judit kiemelte, hogy a gyerekeknek kell a középpontban lenniük, szerinte a fiatal tehetségeket szinte csak elrontani lehet.

– Egy tehetségnek nem csak pénzre van szüksége, kell, hogy megdicsérjük biztassuk őket, hogy a kritikus pillanatban ott legyünk mellettük és lökést adjunk – sorolta a feladatokat a sakknagymester. Szerinte a kitartás a legfontosabb abban, hogy ki tudjanak teljesedni a tehetséges fiatalok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.