A korlátlan verseny helyett együttműködés szükséges

Szánthó Miklós felvetésére Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos fejtette ki álláspontját környezetünk helyzetéről és az ezzel összefüggésben zajló politikai vitákról.

Kis Ferenc
2019. 12. 02. 10:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi globalista progresszió globális környezeti problémákat hozott létre, amelyekre most szintén globális megoldásokat kínálnak, de mindez téves világképen alapszik, ellentétben áll a természet törvényeivel – hangzott el a napokban a szuverenitás témaköré­ben az Alapjogokért Központ által rendezett műhelybeszélgetésen. A központ vezetője, Szánthó Miklós felvetésére Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos fejtette ki álláspontját környezetünk helyzetéről és az ezzel összefüggésben zajló politikai vitákról. Ferencz Orsolya a probléma eredendő okának az internacionalista baloldal és a liberalizmus hibás ideológiáját nevezte meg. Ez a darwinizmus társadalomelméletbe történő téves átültetéséből adódó, állandó progressziót feltételező alapvetés, amelyből következik a folyamatos verseny, a korlátlan növekedés, a túltermelésre és túlfogyasztásra ösztönző szabad piac. – Mindez a véges erőforrások észszerűtlen kiaknázásával és környezetünk pusztításával jár – fűzte hozzá. Szerinte ezzel szemben áll a keresztény-konzervatív világkép, amelynek alapja az együttműködés, a természettel harmóniában élő társadalom, egymás legyőzése helyett.

A Földünket veszélyeztető folyamatokra is így lehet valódi megoldásokat találni, a probléma sokrétű, földrajzi helyenként változó, ezért nem jók a nemzetek bevonása nélkül megalkotott globális válaszok, sokkal inkább a lokalitások koordinált együttműködésére, a helyi-nemzeti szintre kell helyezni a hangsúlyt – fejtette ki a miniszteri biztos.

Kitért arra is: léteznek olyan technológiák, amelyekkel jelentősen csökkenteni lehet a légkör szennyezését és a környezet terhelését, a szén-dioxid-kibocsátást anélkül, hogy életszerűtlen, a gazdaságot megrendítő radikális és megvalósíthatatlan korlátozásokat vezetnének be a mobilitás és egyéb gazdasági-társadalmi alrendszerek területén. – A magyar kormány jó példával jár élen, hiszen a tervek szerint 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százalékban karbonsemleges lesz – hangsúlyozta Ferencz Orsolya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.