A magyar állam szobrot állít az idősebb George Bushnak

George Herbert Walker Bush szobra Ronald Reagan amerikai elnök bronzszobra mellett áll majd Budapesten, a Szabadság téren.

Magyar Nemzet
Forrás: Miniszterelnökségi Sajtóiroda2020. 09. 06. 12:04
null
Forrás: foxbusiness.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztelete és elismerése jeléül a magyar állam szobrot állít George Herbert Walker Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren – tudatta Magyarország kormánya és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. A szobrot október 23-án, a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából avatják fel. Bush szobra elődje, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti bronzszobra mellett áll majd, ami szimbolizálja majd a két vezető közös harcát a – Reagan szavaival élve – „gonosz birodalmának” felszámolásáért.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a magyar állam ekképpen szeretné háláját kifejezni az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben.

A szobor avatására harminc évvel a vasfüggöny leomlása, a német egység és Európa újraegyesülése után kerül sor; amikor a szabadság és a demokrácia diadalmaskodott Közép- és Kelet-Európában, amikor a magyar nép lezárta a kommunizmus sötét korszakát, és a szabadság útjára lépett. A rendszerváltoztatás, valamint az azóta elvégzett kemény munka eredményeként a magyar emberek ma biztonságban és szabadon élhetnek.

Fotó: Foxbusiness.com

George Herbert Walker Bush volt az első, aki az Amerikai Egyesült Államok elnökeként hivatali ideje alatt Budapestre látogatott. Életművét joggal övezi elismerés. A közszolgálatban töltött hosszú pályafutása során – elnökként és alelnökként – a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében vitathatatlan érdemeket szerzett. Tevékenysége továbbá nélkülözhetetlen hozzájárulás volt az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat megújításához és elmélyítéséhez. Az USA katonai és politikai szövetségesünk, valamint a két ország között létrejött gazdasági partnerség is garantálja hazánk biztonságát, erősíti a barátságot és szolgálja a közös jövőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.