A magyarok változást szeretnének Brüsszelben

A magyarok bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország, „Európa a mi hazánk is” — értékelte tegnap a vasárnapi európai parlamenti választás eredményeit Orbán Viktor a parlamentben. A miniszterelnök reális célnak nevezte az EU átlagát 2 százalékponttal meghaladó bővülés elérését, s bejelentette, ennek érdekében rövidesen gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a Ház elé.

Magyar Nemzet
2019. 05. 28. 6:05
ORBÁN Viktor; ROGÁN Antal
Orbán Viktor hétfőn a magyar parlamentben. Ma erős felhatalmazással megy az uniós csúcsra Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi európai parlamenti választáson a kormánynak erős felhatalmazást adó magyarok világosan kimondták: Brüsszelben változást szeretnének – jelentette ki tegnap Orbán Viktor napirend előtt az Országgyűlésben.

A magyarok kimondták, olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást, olyan vezetőket szeretnének az európai intézmények élén, akik tisztelik az európai nemzeteket, és meg akarják védeni a keresztény kultúrát.

Orbán Viktor hétfőn a magyar parlamentben. Ma erős felhatalmazással megy az uniós csúcsra
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A magyarok olyan vezetőket akarnak, akiknek mindig az európai emberek érdekei az elsők, és akik a magyarok érdekeit képviselik Brüsszelben, nem pedig Brüsszel érdekeit Magyarországon – értékelte tovább a választást a miniszterelnök, aki közölte, hogy Magyarország nevében tárgyalva csak ilyen vezetőket fog támogatni.

A Fidesz–KDNP választási eredményét kommentálva Orbán Viktor megismételte: a kormánypártok az EP-választáson rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattak, nagyobb támogatást kaptak, mint egy éve. Hozzátette: a magyarok bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország, „Európa a mi hazánk is”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az országgyűlési választás óta eltelt egy évben a magyar gazdaság eredményei tovább javultak, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít, az első negyedévben a nemzeti össztermék másfél évtizede nem látott ütemet mutatva 5,2 százalékkal bővült, s ezzel „hazánk jelenleg a három legdinamikusabban fejlődő gazdaság Európában”.

Ugyanakkor az EU teljesítménye „már kevésbé rózsás”, a régi tagállamok növekedése lassul – mutatott rá a miniszterelnök, aki szerint ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság eredményeit meg kell védeni, és minden évben meg is kell haladni az európai növekedést. Reális célnak nevezte az EU átlagát 2 százalékponttal meghaladó bővülés elérését.

A miniszterelnök értékelte az EP-választás eredményeit
Fotó: Kurucz Árpád

Ennek megvalósítása érdekében rövidesen gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a Ház elé – közölte. A miniszterelnök azzal zárta a beszédét, hogy az EP-választás eredménye azt is megmutatta: a magyarok támogatják a kormány családvédelmi akciótervét. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet teremtenek, amelyből az idén év végéig tízezer meg is valósul.

Július 1-jétől elérhető a gyermeket vállaló fiatal házasok tízmillió forintos életkezdési támogatása, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, továbbá a csok, valamint a jelzáloghitel-elengedés bővítése. 2020. január 1-jétől pedig bevezetik a nagyszülői gyedet és a legalább négygyermekes édesanyák szja-mentességét – ismertette az akcióterv elemeit.

Kinevették Gyurcsányt a képviselők

– Maguk ezt elbukták, páriák lesznek Európában – a valóságot régóta sajátos szemüvegen át szemlélő Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában így értékelte a Fidesz–KDNP EP-választáson aratott elsöprő győzelmét.

A DK elnöke a vasárnapi belharcban aratott győzelemtől olyannyira megittasodott, hogy egyenesen azt állította: a kormánypártok hiába szereztek meg a 21 magyar EP-mandátumból 13-at, nem érték el azt a kitűzött célt, hogy többségbe kerüljenek a bevándorlásellenesek Európában.

A feltűnően jó hangulatban lévő volt szocialista miniszterelnök még az őszödi beszédből is idézett, amely nem kis derültséget váltott ki a Házban, előadása egésze azonban nem aratott sikert, ellenzéki vetélytársai sem tapsoltak produkciójához.

A vasárnap nagyot bukó Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton Orbán Viktor kedélyállapotát elemezte, szerinte vasárnap éjjel a kormányfő nem volt boldog. A korábban EU-ellenes párt vezetője szerint a „migrációs hazugságokkal” évek óta kampányoló Orbán Viktor kivezetné Magyarországot az unióból.

Tóth Bertalan, a szintén csúfos vereséget szenvedő MSZP elnöke, a párt frakcióvezetője a parlamentben ismét alternatív valóságot vázolt fel. A beszédében meg-megakadó szocialista politikus szerint az ellenzéki irány jó.

Ezután teátrálisan az ellenzékhez fordult, és az őszi önkormányzati választás előtti összefogásra, a megyeszékhelyek, a főváros és a kerületek közös „felszabadítására” kérte őket.

Szabó Tímea, az MSZP-vel közös kudarcot elszenvedett Párbeszéd frakcióvezetője szerint is megbukott Orbán Viktor vasárnap. A törpepárt politikusa a magyar kormányt egyszerre hasonlította Hitlerhez, a fasisztákhoz és a szovjet tankokhoz.

Az EP-választáson megsemmisült LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt volt az egyetlen, aki beszédében nem reagált Orbán Viktor szavaira, mindössze megismételte pártja kampányüzenetét, és megköszönte a magas részvételt a szavazóknak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelte a vasárnapi EP-választást, hogy Gyurcsány Ferenc itthon, neje pedig Brüsszelben vezeti az ellenzéket. – Az ellenzék romjain jutott erre a szerepre, visszavette a hatalmat az ellenzék pártjai felett – mondta, majd emlékeztetett: ez volt az a szövetség, amely a kormányzása alatt tönkretette az országot.

Felidézte, hogy Gyurcsány Ferencék alatt megduplázódott a munkanélküliség, az államadósság, Magyarország teljesen elvesztette a gazdasági önrendelkezését, az IMF és a brüsszeli elit diktált, kilenc évig tartották túlzottdeficit-eljárás alatt az országot, a gazdasági „csökkenés” hét-nyolc százalék volt a mostani 5,4 százalékos bővülés helyett – sorolta.

– Jól láthatóan semmit sem tanultak – mondta az ellenzéknek adott rövid viszonválaszában Orbán Viktor. A kormányfő abszurdnak ítélte, hogy az ellenzékiek rá dühösek, amiért nem kaptak elegendő szavazatot az európai parlamenti választáson. Az eredményre utalva azt kérte az ellenzéktől: „(...) nézzenek a táblára, és tartsák tiszteletben a magyar emberek döntését”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.