A németek sem akarnak szavazást Deutsch Tamásról

A németek nyomására maradhat el a Deutsch Tamás kizárásáról szóló, eddig szinte biztosnak vett voksolás az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában. A ma este hatkor kezdődő néppárti ülésen mindenesetre biztosan megvitatják a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének ügyét.

Magyar Nemzet
2020. 12. 16. 10:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egybehangzó információk szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) delegációja sem akar szavazást Deutsch Tamás néppárti frakcióból való kizárásáról, ezért a szerda estére tervezett, sokáig biztosnak tűnő voksolás elmaradhat. A ma este hatkor kezdődő néppárti ülésen mindenesetre biztosan megvitatják a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének ügyét, illetve a kizárási kezdeményezés további lépcsőit. A német keresztény uniópártok (CDU/CSU) adják a néppárt magját, annak meghatározó erejét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az ATV-nek nyilatkozva jelezte, hogy a voksolás elmaradhat. – Meglátjuk, hogy a szavazás megtörténik-e. Én nem javasolnám, hogy nagy összegben fogadjon erre – mondta a miniszter Rónai Egonnak az Egyenes beszéd című műsorban.

A brüsszeli sajtó szerda reggeli információi szerint Daniel Caspary, a német néppárti képviselőcsoport vezetője a Süddeutsche Zeitung helyi tudósítójának beszélt arról, hogy a Deutschról szóló szavazást legalább az ünnepek utánra kellene halasztani. „Nem kell rögtön, az érzelmekre alapozva dönteni” – mondta a német delegációvezető.

Deutsch Tamás és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi székhelyén
Fotó: Európai Parlament

Megvolt a második bocsánatkérés is

Lapunk írt róla tegnap, hogy Deutsch Tamás egy, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) képviselőinek küldött levelében kért újra elnézést korábbi nyilatkozatáért.

„Szerencsétlen hasonlattal éltem, ezt most visszavonom” – írta az EP-képviselő, aki a néppártiaknak küldött levelében reményét fejezte ki aziránt, hogy csökkenthetők a meglévő feszültségek. „Válsághelyzetben vagyunk, az egységünk megtartása talán sosem volt ilyen fontos ” – húzta alá Deutsch.

A Fidesz alapítóját amiatt akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert egy, a Magyar Nemzetnek adott korábbi interjúban kritikával illette a néppárti frakcióvezetőt és az általa védelembe vett jogállamisági mechanizmust. „A Gestapo és az ÁVH is azt mondta, ami most a tervezett mechanizmussal kapcsolatban rendszeresen elhangzik: akinek nincs takargatnivalója, annak nincs félnivalója” – fogalmazott akkor egy Manfred Weber-idézetre reagálva. Deutsch azóta több alkalommal is elnézést kért a kijelentéséért.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.