A Soros-hálózat díjazza a balliberális szerkesztőségeket

A pénzért cserébe a Civitates többek között a demokrácia védelmét, a “hatalommal való visszaélés leleplezését” várja el.

Forrás: Tűzfalcsoport.blogstar.hu2020. 06. 30. 12:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 700 millió forintot fordít a közeljövőben a független újságírás támogatására Civitates nevű programja keretében az Európai Alapítványok Hálózata (NEF). A szervezet fő szponzorai között találjuk a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványokat (OSF), valamint az Oak Alapítványt (a magyarországi Helsinki Bizottság egyik legbőkezűbb finanszírozója) – olvasható a Tűzfalcsoport legújabb cikkében.

A kiírás szerint a nyerteseket éves költségvetésük 30-50 százalékával, de egy-egy díjazott pályázó esetében legfeljebb 200 ezer euróval, azaz 70-75 millió forinttal támogatják a következő három évben, de a futamidő további két évvel meghosszabbítható. Ebbe a következő országgyűlési (2022), európai parlamenti és helyhatósági (2024) választások egyaránt beleesnek.

A pénzért cserébe a Civitates többek között az „európai demokrácia védelmét”, a „hatalommal való visszaélés leleplezését”, a társadalmi egyenlőség erősítését várja.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban, az jól lemérhető egy tavalyi mintaprojektjükön, amelyet Andrea Menapace, az olasz Koalíció a Polgári Szabadságjogokért vezetője mutatott be: a szervezet vezetője szerint fel kellett ismerniük, hogy az NGO-k nem jól kommunikáltak a migráció kapcsán. A bevándorlásról, a „menekültek” befogadásáról kezdetben nyíltan beszéltek, ám ez hiba volt, hiszen még a fősodratú sajtó addig prominensnek hitt riportereit, publicistáit is meghurcolták, ha a befogadás mellett érveltek.

A beszámoló szerint a Civitates által pénzelt „civilek” bemérték, hogy az olasz társadalom hét különböző csoportra bontható a migráció megítélését illetően, s ebből a két véglet képviselői a leghangosabbak. Annak érdekében, hogy a középen állókat maguk mellé állíthassák, megváltoztatták a narratívát, és a migránsok emberi jogai helyett „arról kezdetek beszélni, hogy kik is vagyunk mi mint társadalom”. Az ügyüknek pedig igyekeztek megnyerni olyan sikeres olasz üzletembereket, sportolókat, színészeket, akik – tegyük hozzá, bár egyáltalán nem tartoznak a tipikus bevándorlók közé – migrációs háttérrel rendelkeznek.

Ez valami hasonló ahhoz, mint ami George Floyd halála után az Egyesült Államokban is megindult. Hiszen a „Black Lives Matter” nem új szlogen, viszont most először sikerült mögötte egyesíteni a szélsőbaltól a mérsékelt jobboldalig sokféle embert és érdekcsoportot.

Visszatérve a Civitates „független szerkesztőségeket” támogató pályázatára, az hangsúlyozottan kísérleti jellegű, ezzel magyarázzák, hogy jelenleg mindössze kétmillió eurót osztanak szét, de előre jelezték, hogy a program sikere esetén ez az összeg nőhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.