A tömegkatasztrófákra is felkészültünk

Itthon öt tömeges baleseti egységgel is rendelkeznek, amelyek sebesültgyűjtőhely kialakításához, nagyszámú sérült ellátásához szükséges felszereléseket vihetnek szükség szerint egy-egy helyszínre.

Szilágyi Anna
2019. 04. 29. 8:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legyen szó tömegszerencsétlenségről, természeti katasztrófáról vagy éppen a Srí Lanka-ihoz hasonló tragikus terrorcselekményről, hazánk felkészült annak gyors és szakszerű egészségügyi ellátására – válaszolt lapunk kérdésére az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál (képünkön) elmondta, a tömeges balesetek ellátása külön tantárgyként szerepel az ápolói, mentőtiszti és mentőorvosi képzésekben, illetve továbbképzésekben.

– A különböző helyzetekre katasztrófatervekkel rendelkezünk, ezeket folyamatosan naprakészen tartjuk, a tervek része pedig természetesen az is, hogy a lakosság mentőellátása a tömegbaleset felszámolása alatt is folyamatos maradjon – közölte.

A csaknem nyolcszáz szolgálatban levő mentőegység mellett tartalék gépjárműállománnyal is rendelkeznek, így a sérültek számának függvényében azonnal át tudják csoportosítani a mentőegységeket az ország egész területén bárhová. Ehhez az is nagyban hozzájárul, hogy a mentőszolgálat szervezeti felépítése országosan egységes, és az összes mentőjárművet egy központból irányítják.

Győrfi Pál kiemelte, Magyarországon öt úgynevezett tömeges baleseti egységgel is rendelkeznek, amelyek sebesültgyűjtőhely kialakításához, nagyszámú sérült ellátásához szükséges felszereléseket vihetnek szükség szerint egy-egy helyszínre.

– Más, speciális mentőegységeket is be tudunk vetni rendkívüli helyzet esetén, amelyek képesek különlegesen képzett személyekkel és felszereléssel közreműködni a lakosság egészség- és életvédelme érdekében – fogalmazott az OMSZ szóvivője.

A rendkívüli helyzetekhez sorolható többek között az egészségügyi válsághelyzet, a tömeges migrációból eredő különleges egészségügyi ellátás, a szükségállapot, a terrorveszély és a váratlan támadás is. Mindezek ellátásának megszervezését és végrehajtását a rendészeti és egyéb feladatokat ellátó társszervekkel közösen végzi a mentőszolgálat.

Győrfi Pál emlékeztetett, a korábban bekövetkezett, sok sérülttel járó események – például a közlekedési balesetek, árvizek vagy a vörösiszap-katasztrófa – azt bizonyították, hogy az Országos Mentőszolgálat felkészültsége garantálja a biztonságos mentőellátást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.