A vírus miatti bankcsőd meséjével loptak meg egy idős asszonyt

Letartóztatta a bíróság azt a szegedi nőt, aki társaival rávett egy idős asszonyt, hogy vegye ki a megtakarított pénzét, mert a járvány miatt tönkrement a bankja.

Végh Attila
2020. 05. 08. 6:28
null
Csak órák múltán vette észre az idős hölgy, hogy üres a boríték (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány perccel az idősekre vonatkozó vásárlási időkorlát letelte után szólított le egy negyvenéves nő egy idős asszonyt április 30-án Szeged belvárosában. A nő és két társa – két harminc év körüli férfi – magukat egy idősek segítését szolgáló jótékonysági szervezet aktivistáinak hazudták, így elegyedtek szóba a hetvenéves hölggyel.

Kopasz Zsolt, Csongrád megye főügyésze szerint a beszélgetést szándékosan az idős asszony anyagi helyzete felé terelték, kipuhatolva, van-e pénze, azt hol tartja. Amikor az idős hölgy közölte, minden megtakarítása egy bankban van, a csalók azt mondták neki, azonnal cselekedni kell, mert bizalmas információik vannak arról, hogy a bank a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben tönkrement, a jövő héten csődöt fog jelenteni. A befektetők, a betétesek pénzét zárolják, évek is eltelhetnek, mire az ügyfeleket ebben a helyzetben az állam kártalanítja. A megrémült asszony elhitte a mesét, azonnal a bankba akart menni, mire a „jótékonykodók” felajánlották, hogy autó­val elviszik, haza is szállítják. Útközben kioktatták, hogy ha a pénztáros megkérdezné, pontosan miért akarja kivenni a pénzét, ne árulja el a csődveszélyt, mert az bizalmas információ. Lehet, hogy a bank meg is tagadja a kifizetést, ők pedig bajba kerülnek, hogy segíteni akartak.

A nyomozás adatai szerint az idős hölgy egyedül ment be a bankba, újdonsült ismerősei az utcán vártak rá. Ezt a később beszerzett kamerafelvételek is igazolták. A hetvenéves betéttulajdonos kétmillió forint készpénzt vett fel a szegedi bankfiókból, majd segítői hazavitték. Az ügyészség szóvivője szerint a csalók itt újabb mesével álltak elő. Azt bizonygatták a sértettnek, hogy a járvány tulajdonképpen rontás, a készpénz fertőzött, de ők segíteni tudnak a megtisztításában és a rontás levételében. Ezzel a mesével mintegy másfél órát vendégeskedtek a sértett lakásában, különféle hókuszpókuszokkal ,,tisztították meg” a bankókat. A vége az lett, hogy az idős asszony figyelmét elterelve mind a száz darab húszezrest sikerült zsebre tenniük, majd elköszöntek.

Csak órák múltán vette észre az idős hölgy, hogy üres a boríték (képünk illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

A sértett csak órákkal vendégei távozása után vette észre, hogy üres az a boríték, amelyikben a kétmillió forint volt. Még ekkor sem fogta fel, hogy átverték. Először telefonon vissza akarta hívni segítőit, mondván: félresikerült a rontás levétele. Csak akkor értesítette kalandjáról a rokonait, amikor rájött, a telefonszám hamis. A hozzátartozók értesítették a rendőrséget, a Szegedi Rendőrkapitányság nyomozóinak pedig rövid időn belül sikerült azonosítania a trükközőket, akiket még aznap délután el is fogtak. Hála a veszélyhelyzeti korlátozásoknak, nem sikerült elkölteniük a pénzt, néhány karton cigaretta és pár üveg márkás szeszes ital árát leszámítva hiánytalanul került elő a bankból felvett pénzköteg.

A Csongrád Megyei Főügyészség úgy vélekedett, ez a trükk több volt szimpla csalásnál. Az elkövetők, visszaélve a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzettel, rémhírt terjesztve hajtották végre a bűncselekményt. Ráadásul a helyzet felismerésére és elhárítására az idős kora miatt korlátozottan képes személy sérelmére, csoportosan hajtották végre akciójukat, ezért a csalásnál jóval súlyosabb kifosztás bűntett gyanúja miatt indult eljárás ellenük. A gyanúsítottakat a bíróság május 3-án 30 napra letartóztatta, a szegedi rendőrök pedig vizsgálják, hogy a csalók próbálkozhattak-e másoknál is a járvány miatti bankcsőd meséjével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.