A zsidók listázását magyarázta Gyöngyösi

A zsidók a világ minden pontján nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek — állította Gyöngyösi Márton egy hat évvel ezelőtti beszédében. A Jobbik elnökhelyettese a párt egyik rendezvényén pont fél évvel korábbi, azóta elhíresült parlamenti, a zsidók listázását kezdeményező felszólalása kapcsán magyarázta el a hallgatóságnak, mi is indokolta akkori javaslatát.

2019. 03. 01. 8:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A hazai zsidóság a cionizmus oldalán áll, a zsidók pedig, bármely pontján is élnek a világnak, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek” – mondta a Jobbik frakcióvezetője egy pár évvel ezelőtti jobbikos fesztiválon. Gyöngyösi Márton alig fél évvel azután, hogy az Országgyűlés falai közt nemzetbiztonsági kockázat miatt a zsidó származású képviselők listázására tett javaslatot, 2013 májusában a Nemzeti majális nevű rendezvényen magyarázkodás helyett bő 12 percen keresztül érvelt saját parlamenti felszólalása mellett – írja az Origó.

A Jobbik elnökhelyettese azzal kezdte 2013-as beszédét, hogy a kettős állampolgárság és a nemzetbiztonsági kockázat között van összefüggés. „Amikor nemzetbiztonsági kockázatról beszélünk, akkor nem a csíkcsicsói parasztbácsiról beszélünk” – fogalmazott Gyöngyösi, aki ezután – utalva parlamenti felszólalására – azt mondta, „Izrael Állam budapesti nagykövete volt az, aki a leghangosabban sipítozott, amikor elhangzott a november 26-i beszédem”, pedig a jobbikos szerint a kettős állampolgárság két identitást jelent, lojalitást több irányba, ami nemzetbiztonsági kérdés.

Ami pedig a magyar–izraeli kettős állampolgárságot illeti, a Jobbik azért ragadja azt ki, mert „szent meggyőződésük”, hogy a zsidó állam a megalakulása óta semmibe veszi az emberi jogokat, és faji alapon megkülönböztet. „Ennek az államnak minden egyes állampolgára, járjon bárhol is, bárhol a világon, bizony-bizony nemzetbiztonsági kockázatot jelent” – szögezte le Gyöngyösi Márton.

Beszédében felidézte, hogy Simon Peresz korábbi izraeli államfő Magyarország gyarmatosításáról beszélt 2007-ben, ami „nyílt hadüzenet”, erre az „adekvát válasz a hadüzenet lett volna”. Gyöngyösi azt is hozzátette: az ATV-t és a Klubrádiót hallgatva kiderül, hogy a magyarországi zsidóság a cionizmus oldalán áll a magyar nemzeti érdekkel szemben.

Gyöngyösi most előkerült antiszemita beszéde azért is különös, mert a politikus a zsidókat listázni akaró javaslata után azzal védekezett, hogy rosszul fogalmazott. Ezt egészen a közelmúltig lehetett hallani, míg egy lapinterjúban azt mondta, Vona Gábor korábbi pártelnök ragaszkodott ahhoz, hogy az ominózus felszólalásában szerepeljen a zsidó származásúak nemzetbiztonsági kockázata. A most nyilvánosságra került felvétel alapján megdőlni látszik az is, hogy Vona állt a listázós felszólalás mögött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.