Akár 120 beteget is fogadni tud a Királyhágó úti járványkórház

Bármelyik pillanatban meg tudja kezdeni a koronavírus-fertőzöttek, illetve a már lélegeztetésre szoruló betegek fogadását a járványkórházzá alakult Budai Egészségközpont, amint a szaktárcától megkapják erre a zöld jelzést – közölte az intézmény alapító főigazgatója a Magyar Nemzettel. Varga Péter Pál jelezte: az egészségügyi szakhatóság már hétfőn mindent rendben talált, így amint a szaktárcánál aláírják a szerződésmódosítást, egyszerre akár 120 koronavírusos beteget is el tudnak látni.

Haiman Éva
2020. 03. 20. 16:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Egészségközpont az ország első és mind ez idáig egyetlen magánkórháza, amelyik nem csak felfüggesztette magánrendeléseit, valamint az általa működtetett Országos Gerincgyógyászati Központ nem akut betegellátását, de a járványhelyzetben az állami ellátórendszer tehermentesítésében is aktív szerepet vállalt. Mint Varga Péter Pál fogalmazott: egy magánintézetnek akkor van létjogosultsága a társadalom felé, ha a valós népegészségügyi érdekek mentén szervezi a szolgáltatásait. Most mindent felülír a járvány, ennél élesebb népegészségügyi helyzet kevés van, ezért döntöttek úgy, hogy minden más tevékenységüket felfüggesztik és az erőforrásaikat erre koncentrálják.

Az intézmény tulajdonosai – a Csányi Sándor által irányított Bonitás Rt. és Varga Péter Pál cége, a Medikomp Kft. – döntése értelmében a kórházvezetés még múlt vasárnap este vette fel a kapcsolatot Pintér Sándor belügyminiszterrel, és fekvőbeteg kapacitását az operatív törzs rendelkezésére bocsájtotta. A miniszter a kórháznak a járványügyi folyamatokba való integrálásával Müller Cecília országos tisztifőorvost bízta meg. Ezután haladéktalanul megkezdték a Királyhágó úti kórház átalakítását: az akut gerincgyógyászati ellátást a külön bejárattal és logisztikai útvonallal rendelkező ötödik emeletre helyezték, az épület alsó négy szintjén pedig járványkórházat rendeztek be, egy- és kétágyas szobákkal.

Varga Péter Pál elmondta: jelenleg 35 lélegeztető gépük van, de a jövő hétre már 55 lesz, részben az OTP Bank pénzügyi támogatásának köszönhetően, amely húsz tartós lélegeztetésre alkalmas gép azonnali beszerzését támogatta, részben más cégek és magánszemélyek felajánlásából. A kórház személyzetét pedig – az összes fellelhető forrást megmozgatva – megfelelő számú és főként minőségű védőruhával és nagy maszkkal tudják ellátni.

A járványügyi ellátásba a kórház a Központi Operatív Törzs által meghatározott rend szerint kapcsolódik be, amint ennek jogi feltétele is adott lesz. A főigazgató arra készül, hogy a kapacitásaik sajnos gyorsan fel lesznek töltve, elsősorban a környékbeli idősekkel és krónikus betegekkel, mert a tapasztalatok szerint döntően ők szorulnak kórházi ellátásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.