Az egyik legveszélyesebb egyetemi város

El tudjuk képzelni, hogy hetente gyújtogatnak Győrben, Kecskeméten vagy Szegeden?

Nagy Árpád
2019. 10. 11. 15:42
null

El tudjuk képzelni, hogy hetente gyújtogatnak Győrben, Kecskeméten vagy Szegeden?

Malmőről és Stockholmról szólnak a hírek, amikor a svédországi egyre romló biztonsági helyzetről beszélünk. Ki is gondol ilyenkor egy egyetemi városra, Lundra, ahol a világ 100 legjobb egyeteme közül az egyik székel.

Nos, a Skane megyében található, mintegy százezer lelket számláló városkában, ahol 30 ezer egyetemista tanul és él, egyre-másra robbantgatnak és gyújtogatnak valakik. A sorozatos eseményeknek egyetlen véresen komoly közös vonása pedig az, hogy a rendőrség nem tesz, vagy tehet semmit.

A statisztikai adatok azonban napvilágot láttak a minap, méghozzá az, hogy 2019-ben, vagyis idén eddig 32 gyújtogatási esetet regisztráltak, amelyben 50 jármű sérült meg.

El tudjuk képzelni, hogy némi közelítéssel hetente gyújtogatnak a hasonló méretű Győrben, Kecskeméten vagy Szegeden, és onnan nem kezdenek menekülni a biztonságra vágyó lakosok, egyetemisták? Mert én nehezen.

Ahogy azt is nehezen tudom elképzelni, hogy Svédországban ez ellen nem tudnak semmit tenni. Márpedig, kiváló egyetem ide, svéd életszínvonal oda, ha fokozódik a helyzet, előbb-utóbb a hideg skandináv erekben is felforrhat a vér. De ez legyen az ő problémájuk.

Nekünk viszont vasárnap ismét lesz lehetőségünk választani a nyitott társadalom eszméjét dédelgető – Svédországban éppen tomboló – liberális, és a biztonságot nyújtó konzervatív világnézet között.

Ne hagyjuk ki, mert ha előbbi ismét megkaparintja itthon a hatalmat, második esélyünk nem biztos, hogy lesz!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.