Az Európai Bizottság megtámadta az új magyar babaváró támogatást

A családok segítése zavarja Brüsszelt, a terrorizmus pénzelésére alkalmas migránskártyák nem.

Rácz Gergő-Mártonffy Attila
2019. 05. 11. 7:04
null
A kabinet a gyermekvállalást ösztönözné, az uniós bürokraták inkább ingyenpénzzel erősítenék a bevándorlás folyamatát Fotó: Mirkó István és MasterCard.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság szerint sértheti az uniós versenyjogot a magyar kormány egyik legújabb családtámogatási intézkedése, a babaváró támogatás – tudta meg a Magyar Nemzet.

Július elsejétől lehet igényelni a babaváró támogatást, amely a fiatalok közös életkezdéséhez szükséges költségek fedezésére szolgál tízmillió forintos hitel formájában, ha pedig két vagy három gyereket vállal a pár, akkor ezt az összeget részben vagy egészben nem is kell visszafizetni. Brüsszel ugyanakkor úgy véli: nyolcvan százalékra kellene csökkenteni a százszázalékosra tervezett kamattámogatást és kezességvállalást, s a bizottság szerint azt is fontolóra kellene venni, hogy ne a bankok, hanem az államháztartás terhére, állami szervezeteken keresztül jusson el a kedvezményezettekhez az összeg.

A kabinet a gyermekvállalást ösztönözné, az uniós bürokraták inkább ingyenpénzzel erősítenék a bevándorlás folyamatát
Fotó: Mirkó István és MasterCard.com

A kormány elképzelése azonban ezzel éppen ellentétes: a magyar konstrukció lényege, hogy az összeget a bankok adják oda a családoknak, miközben az állam a kamattámogatást és a kezességvállalást garantálja. A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormányzat folyamatosan tárgyal Brüsszellel, és meglepődve tapasztalták az uniós ellenkezést, mert korábban sem a csokkal, sem a csokhitellel nem volt ilyen probléma, holott mind a kettőt a bankrendszeren keresztül folyósítják.

Úgy tudjuk, a kormány véleménye szerint az ellenkezés kifejezetten a gyermekvállalást támogató programnak szól, és nem a konkrét konstrukciónak. Miközben a babaváró támogatásnál aggályokat hangoztat Brüsszel, addig a jelek szerint a bizottság semmilyen problémát nem tapasztal a migránskártyáknál. Ez azért érdekes, mert egy bankbiztonsági szakértő lapunknak úgy fogalmazott: terroristák élhetnek vissza a migránskártyákkal.

Szerinte az ENSZ és az EU által támogatott fizetési eszköz lehetőséget ad arra, hogy a terrorista megvehesse a létfenntartásához szükséges holmikat, miközben feltűnésmentesen belesimul környezetébe. A migránskártya pénzmosásra és más visszaélésekre is alkalmas lehet.

Részleteket itt olvashat:

Brüsszel megtámadta a babaváró támogatást

Karcolt névtelenség – migránskártyák újratöltve

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.