Az óvodákban sem állt le az élet

A veszélyhelyzet idején a legkisebbek kezét sem engedték el az óvodák. A járvány miatt bezárt intézmények számára nincs központi utasítás a digitális munkarendről, de a gyerekek és az óvónők között szinte mindenhol megmaradt a napi kapcsolat, a családok folyamatosan kapják a játék­ötleteket, feladatokat, sőt van, ahol élő videókapcsolatban mesélnek a kicsiknek a pedagógusok, és távmunkában készülnek már az anyák napi műsorok is.

Csókás Adrienn
2020. 04. 29. 9:50
null
A kicsiket nevelők naponta kapnak segítséget az interneten keresztül Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerepcserés, beöltözős játék érkezett mára e-mailben az őrbottyáni ­Margaréta Tagóvoda Méhecske csoportos gyermekeinek, néhány nappal ezelőtt pedig ahhoz kaptak ötleteket az óvó nénitől, hogyan kell terepasztalt készíteni kavicsok, termések és fadarabok segítségével. Egy másik, Pest megyei óvodában éppen kőlevest főzetnek a kicsikkel a héten, a koronavírus-járvány ­miatt gyakorlatilag egy napra sem állt le a munka.

Bár az iskolákkal ellentétben az óvodákban nem rendeltek el kötelező jellegű digitális munkarendet, a pedagógusok többsége nem hagyott fel a képességfejlesztő foglalkozásokkal, napi, de legalább heti kapcsolatban maradt a csoportjába járó gyermekekkel. A szülők elektronikus postaládáiba folyamatosan érkeznek a játékötletek, tornagyakorlatok, alváshoz felolvasandó mesék, mondókák, énekek, játékos kísérletek, kézműves-foglalkozások. A szorgalmasabbja lelkesen vissza is küldi az óvodának a lefényképezett gyerekrajzokat, festett-ragasztott alkotásokat, sőt van, ahol még az anyák napi műsor sem marad el: hozzáértő apukák szerkesztik, varázsolják közös előadássá az otthon egyesével rögzített videós produkciókat.

Bíró Gyula, a Gál Ferenc Főiskola szarvasi gyakorlóóvodájának vezetője azt mondta lapunknak, ők élő kontaktot is biztosítanak. Ilyenkor az óvodapedagógus videós kapcsolatban foglalkozik a kicsikkel, például mesél vagy akár bábozik nekik. – Azontúl, hogy a gyermekekkel továbbra is együtt dolgozunk, játszunk, nagy figyelmet fordítunk arra is, hogy a szülőknek segítséget tudjunk nyújtani. A foglalkozások otthoni kivitelezéséhez ezért módszertani tanácsokat is adunk, emellett pedagógiai és pszichológiai tanácsadásért is fordulhat hozzánk, akinek szüksége van rá. Intézményünk honlapján is számos kreatív ötletet, gyakorlati segítséget kínálunk a mindennapok szórakoztató és egyben hasznos eltöltéséhez – tette hozzá az intézményvezető.

A kicsiket nevelők naponta kapnak segítséget az interneten keresztül
Fotó: Balázs Attila / MTI

Nagyné Szabó Etelka, a Nemzeti Pedagóguskar országos elnökségi tagja is arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy bár az ügyeletet nagyon kevés gyerek veszi igénybe – az átlagos gyereklétszám jelenleg a tíz százalékot sem éri el – egyáltalán nem állt le az élet az óvodákban. – A kollégák naponta ajánlanak otthoni tevékenységeket a gyerekeknek, legyen szó barkácsolásról, versekről, testmozgásról vagy társasjátékokról. Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermeküket egyedül nevelő szülők és a hátrányos helyzetű családok támogatására, ők különféle tanácsadást is igénybe vehetnek. Emellett készülnek az idén ballagó nagycsoportosok ajándékai, az új tanévre érkező gyerekeknek szánt apró meglepetések, és persze a beiratkozás is rengeteg adminisztrációs feladattal jár. Sok helyen most zajlanak az amúgy nyáron esedékes karbantartási, felújítási munkálatok, és rendszeresek a kollégák közti videókonferenciák, értekezletek, online továbbképzések is – sorolta a teendőket az óvodavezető.

Kitért arra is, hogy a nevelőmunkát segítők és a technikai dolgozók sem maradtak feladat nélkül, bevonják őket például a pedagógiai tevékenységekhez szükséges eszközök készítésébe, az udvar, a növények gondozásába, az ételosztásba, de vannak, akik védőmaszkokat varrnak a kollégáiknak vagy valamilyen önkormányzati feladatba segítenek be. Az óvodák újranyitása kapcsán Nagyné Szabó Etelka elmondta: még nem tudják, hogy mikor és milyen óvintézkedések mellett indulhat újra a nevelés, de arra számítanak, hogy nyáron már nem lesz szünet, június–­július folyamán visszatérhetnek a gyerekek az intézményekbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.