Bakancsos túrák esős nyári napokra

Csaknem 650 ezren keresik fel évenként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park helyszíneit. A magyar tengernél nyaralók többsége a „nem strandidős napokon” elsősorban a tihanyi Levendula ház felé veszi az irányt, de sokan kíváncsiak a Salföldi Majorra, a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre.

2020. 07. 25. 20:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sokféle célra felhasználható illatos növény, a nyaranta sokakat vonzó levendula történetéről kisfilmes mozihelyiség, ajándékbolt és teázó várja a kirándulókat a tihanyi Levendula Látogatóházban, ahol kézműves-foglalkozást vezető animátor gondoskodik a gyalogtúrában megfáradt gyerekek pihentető játékairól.

Az apátságot is körülölelik a levendulaültetvények Tihanyban, ahol a lila virágú növény messze földön erősíti a félsziget vonzerejét
Fotó: MTI/Faludi Imre

Balatonederics határában a Csodabogyós barlang csalogatja a kirándulókat, akiknek ajánlatos kényelmes ruhában, túracipőben vagy bakancsban nekivágni a hat kilométer hosszú barlang egy rövidebb szakaszára méretezett túrának.

A tapolcai járás apró faluja, Salföld majorjában egyebek között simogatható magyar háziállatok várják a látogatókat, akik akár lóra is pattanhatnak vagy egy kiadós lovaskocsis körutazás során beleszippanthatnak a friss Balaton-felvidéki levegőbe.

A Tapolcai-tavasbarlangot teljesen felújították, sok vendéget csábít a térségbe
Fotó: MTI/Nagy Lajos

A Káli-medencébe belesimuló Monoszló a pazar kilátást ígérő Hegyestűi Geológiai Bemutatóhelyre hívja a kirándulókat, akik egy élményekben gazdag földrajzórát is meghallgathatnak az égbenyúló mesés bazaltvulkánokról.

Újabb vendégvonzó, modern fejlesztés

A környék látnivalóinak sora hamarosan gazdagodik: a tervek szerint szeptemberben megnyílik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel készülő Kis-balatoni Látogatóközpontja.

Háznál nevelt aranysakálkölyök a Somogy megyei Tapsonyban. Megítélése ellentmondásos
Fotó: MTI

A Fekete István-emlékhelyen aranysakál, rétisas, vadmacska és sokféle vízmadár fogadja a csendben odalopódzó kirándulókat. Az ’50-es években még kutatóházként használt Fekete István-emlékhely és a Diás-sziget 2019-ben egy 22,5 millió forintos felújításon esett át. Ezt fejlesztették tovább a mostani beruházással, így az egykori kutatóház néhány héten belül már egy különleges, zöldtetős, talajszondával hűtött és fűtött, napelemes turisztikai élményközpontként várja a látogatókat.

A létesítmény belső terében 3D-s mozitermet alakítottak ki, ahol ifjúsági regények filmadaptációját is megtekinthetik az érdeklődők, a kisebbeket pedig gyermekfoglalkoztató és játszótér várja.

A Balaton-felvidék népszerű kirándulóhely, sokakat vonz ezen a nyáron
Fotó: MTTE

A Diás-szigethez korábban csak saját járművön gurulhattak el a látogatók, és a szigorúan védett, frekventált területeken csak gyalogszerrel közlekedhettek. Hamarosan viszont már elektromos golfautóval és kenuval is eljuthatnak a vendégek az évente 60 ezer látogató fogadására felkészült élményhelyre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.