Bezárnák és leállítanák az országot a Párbeszéd baloldali politikusai

Szabó Tímea megdöbbentő javaslatcsomagot nyújtott be az Országgyűléshez, amelyben a képviselőnő betiltatná az összes nyilvános rendezvényt, de tüntetni lehetne. A javaslat korlátozná a tömegközlekedés használatát, különösen az idősek számára, valamint javaslatot tett a távoktatás visszavezetésére is. A Párbeszéd politikusának járványügyi indítványa az ország belső lezárását készítené elő. A meghökkentő felvetések azért is furcsák a baloldali politikustól, mert ő és párttársai nem is olyan régen még bagatellizálták a járványt.

2020. 10. 28. 5:50
KARÁCSONY Gergely; SZABÓ Tímea
Karácsonyék zavaros és ésszerűtlen javaslatcsomagot állítottak össze Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Tímea hétfőn határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amelyben azt kezdeményezi, hogy a jelenleginél szigorúbb szabályokat hozzon a kormány a vírus elleni védekezés kapcsán. A Szabó és a Karácsony Gergely által vezetett Párbeszéd álláspontja ezzel a szigorítás irányába mozdult el. Mint ismert, tavasszal Magyarországon érvényben volt egy beutazási, valamint egy kijárási korlátozás is, amely számos egyéb védelmi intézkedéssel együtt sikeresen megakadályozta a vírus tömeges elterjedését.

Működőképesség

Ám egyúttal az is bebizonyosodott, hogy a legszigorúbb korlátozások olyan súlyos gazdasági károkat okoznak hosszú távon, hogy ezeket az intézkedéseket csak korlátozottan lehet alkalmazni. Ezért a kormány célja – és ehhez e nemzeti konzultációban széles körű felhatalmazást is kapott – továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

A Párbeszéd társelnöke által benyújtott javaslatcsomag nemcsak a szigorítások miatt érdekes, hanem azért is, mert egészen megdöbbentő ötleteket is tartalmaz: Szabó Tímea a nyilvános rendezvények teljes tiltását szeretné elérni, ám ahogy hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában elhangzott, javaslata nem vonatkozik a tüntetésekre. Ennek kapcsán kérdésekkel fordultunk a képviselőnőhöz (lapzártáig nem érkezett válasz), hiszen legalábbis különösnek tűnik, hogy míg például a sportrendezvényeket semmilyen formában nem lehetne megtartani a javaslata szerint, addig a tüntetéseket igen. Érdemes kiemelni, hogy az október 23-i ellenzéki tüntetésen a távolságtartás szabályai nem érvényesültek.

Vásárlási mizéria

Szabó Tímea javaslatában felbukkan az idősek vásárlási sávjának visszaállítása, amelyet úgy kommentált az ATV-ben, hogy ennek az lehetne az alternatívája, ha egyszerre csak meghatározott számú vevő lehetne a boltokban. Mint ismert, a vásárlási sáv az egyik legvitatottabb intézkedés volt a tavaszi védekezés során, legalábbis ez derült ki a nemzeti konzultációból. Tény: Magyarországon évtizedek óta nem volt arra példa, hogy az üzletek bejárata előtt sorok alakuljanak ki. A jelenség a pánikvásárlások miatti áruhiányra, a létszámkorlátozásokra és az idősek vásárlási sávjára volt visszavezethető.

A Párbeszéd képviselője a távoktatást is belefogalmazta javaslatába. Szabó szerint legalább a középiskolások és egyetemisták esetében lehetne szó arról, hogy „az osztályokat, hallgatói közösségeket két csoportra osztja, és heti váltásban az egyik csoport, majd a másik csoport esetében online távoktatás történik” – áll a javaslatban.

Szabó Tímea és társelnöke zavaros és észszerűtlen javaslatcsomagot állított össze
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A legbizarrabb mégis az az intézkedés lenne, amellyel a Párbeszéd megfosztana egyeseket a tömegközlekedés lehetőségétől. – Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy rendelje el, hogy a tömegközlekedés csak munkába járáshoz, valamint idősgondozáshoz, gyermekek gondozása érdekében legyen igénybe vehető, vagy akkor, ha élelmiszerbolt, gyógyszertár ötszáz méteren belül nem elérhető, s csak azon esetekben, ha egyéni közlekedés igénybevételére nincs mód – fogalmazott Szabó Tímea az általa jegyzett dokumentumban. Mindez azt jelentené, hogy erősen korlátoznák a mozgásszabadságot: az idősek vagy a mozgásukban valamelyest korlátozottak járnának a legrosszabbul, hiszen sem ügyintézésre, sem pedig szabadidős tevékenység helyszínére való eljutáshoz nem használhatnák a tömegközeledési eszközöket az ország területén – a szöveg ugyanis nem csak Budapestre vonatkozik.

Kaotikus és kirekesztő

Kétségtelen, hogy eljöhet egy olyan időszak, amikor szükség lehet további szigorításokra, ám a Párbeszéd javaslata nemcsak szigorú, hanem zavaros is: a tömegrendezvények tilalma aligha összeegyeztethető a tüntetések engedélyezésével. Emellett nem árt, ha a szigorítás észszerű, márpedig a Párbeszéd tömegközlekedésre vonatkozó javaslata kaotikus és kirekesztő is az idősekkel szemben.

A komolyabb szigorítást jelenleg a járványügyi helyzet sem indokolja: ha az Európai Unió tagállamait növekvő sorrendben az egymillió főre jutó fertőzöttek száma szerint rangsoroljuk, akkor Magyarország a 9. helyen szerepel (6512 fő). A 27 uniós tagállam átlaga 11 868 fő. Jelenleg Belgiumban áll a legrosszabbul a védekezés, ahol az egymillió főre jutó fertőzöttek száma 27 973 fő, őket követi Csehország (24 749 fő), valamint Luxemburg (23 455 fő).

Mindezek mellett a Párbeszéd szigorítási szándéka azért is érdekes, mert politikusai tavasszal bagatellizálták a koronavírus-járványt. Jávor Benedek, Karácsony brüsszeli képviseletének vezetője pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után megjelent írásában „relatíve ártalmatlan járványnak” nevezte a WHO által akkor már pandémiának minősített vírust. A mostani javaslatot jegyző Szabó Tímea májusban azt mondta a parlamentben: „A járvány alatt többen haltak meg a kórházi ágyak kiürítése miatt, mint ahányan magában a járványban meghaltak.” Majd teljesen feleslegesnek nevezte a kormány megelőző lépését, mert szerinte a klímaváltozás az igazán veszélyes.

Karácsony ügyetlenkedése

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke nem állt a helyzet magaslatán tavasszal, a járvány első hulláma idején. Ezt tükrözik a veszélyhelyzet alatt meghozott rendeletei, a nyilvánosságra hozott előterjesztéseiből. Ügyetlenkedésének legriasztóbb jele volt, ahogy és a Pesti úti idősotthonban kialakult járványhelyzet kezelte. Mint ismert, bár az intézmény lett az ország első járványügyi gócpontja, a baloldali városvezető egyetlenegyszer sem látogatott el a helyszínre, hanem inkább Gyurcsány-párti helyettesét, Gy. Németh Erzsébetet küldte el maga helyett. Emlékezetes volt az is, amikor április elején a budapesti tömegközlekedést átállította a szombati menetrendre, ezzel óriási járványveszélyt okozva. A bukdácsolásnak azonban, úgy tűnik, sohasem lesz vége: a Karácsony Gergely vezette főváros úgy döntött, hogy az általuk fenntartott két idősotthonba nem kéri a kormány által felajánlott noninvazív lélegeztetőgépeket – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt vasárnap kiadott közleményéből. Az operatív törzs úgy döntött, hogy a kétszáz fő feletti idősotthonoknak lélegeztetőgépeket biztosítanak. Tizenötből tizenkét idősotthon elfogadta az életek mentésére alkalmas segítséget.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.