Börtönbe küldenék a hálapénzt kérő nőgyógyászt

A fővárosi nőgyógyász a botrány kirobbanása után vidéken folytatja praxisát, hiszen nem tiltották el a foglalkozásától.

2020. 12. 15. 11:55
null
P. Kálmánt öt nőgyógyászati kezeltje is feljelentette Fotó: Riasztás Forrás: hírTV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyosításért fellebbezett a vádhatóság annak a fővárosi nőgyógyásznak az ügyében, aki az elsőfokú ítélet tényállása szerint pénzt kért az általa végzett beavatkozásokért, a szülések levezetéséért, a császármetszésért.

Az orvos ugyanis mindössze felfüggesztett szabadságvesztést kapott, és a foglalkozásától sem tiltották el.

A Hír TV Riasztás című bűnügyi magazinja ma esti riportjában az is elhangzik, hogy időközben a nyugdíjas adjunktus a fővárosból átkerült a balassagyarmati kórház szülészetére, a munkahelyváltás okáról nem tudni semmit. Az ügyészség szerint többször is pénzt kért szülés vagy műtét után a kismamáktól, ami bűncselekménynek számít. A 74 éves férfit öt anyuka jelentette fel.

A nyugdíjas nőgyógyász a Fővárosi Törvényszéken tagadta, hogy pénzt kért és kapott volna pácienseitől
Fotó: Hír TV/Riasztás

Mielőtt a bűntetőügy részleteibe belemennénk, elevenítsünk fel egy három évvel ezelőtti tévényilatkozatot, amit éppen az első fokon elítélt nőgyógyász tett:

„Szilveszter napján, délután hat órakor vettük fel a kismamát, másodszor szülő volt. Hat óra vajúdás után, éjfél után fél perccel született meg a 2850 grammos, jó állapotú újszülött. Zavartalan volt a szülés.” A felvételen a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának ügyeletvezetője még a 2017-es év első kisbabájáról nyilatkozott a Hír TV-nek. Ekkor még nem sejtette, hogy három hónappal később egy Facebook-bejegyzés felforgatja majd az életét, és a bíróság el is ítéli.

Romwalter Péter bíró a Fővárosi Törvényszéken mondta ki, hogy a nőgyógyász bűnös.

„P... Kálmán Imre vádlott bűnös ötrendbeli, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében, ezért a törvényszék halmazati büntetésül egy év hat hónap szabadságvesztés büntetésre, és 100 nap alatt leülhető pénzbüntetésre ítéli. A szabadságvesztés fokozata börtön. A törvényszék a szabadságvesztés végrehajtását négyévi próbaidőre felfüggeszti” – szól az ítélet.

P. Kálmán azt hangoztatta, nem követett el bűncselekményt, nem kért és nem kapott hálapénzt az őt feljelentő öt asszonytól.

A kórház korábbi etikai vizsgálata során készült jegyzőkönyv tanúsága szerint azonban bevallotta, hogy kért, bár hozzátette, hogy csak viccelt.

A hálapénz jelenlegi szabályozása

Az egészségügyi dolgozó: hálapénzt nem fogadhat el az egészségügyi szolgáltatást megelőzően; hálapénzt az ellátásért nem köthet ki; a hálapénz fejében az általánoshoz képest más ellátásban nem részesítheti a beteget; hálapénz ellenében a beteget kedvezőbb vagy soron kívüli ellátásban nem részesítheti; a várólistás vagy előjegyzéses egészségügyi szolgáltatások tekintetében nem kerülhet a beteg előnyösebb helyzetbe.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezett az ítélet ellen.

– Úgy gondolja az ügyészség, hogy az elsőfokú bíróság által hozott döntés nem felel meg a törvényben szabályozott büntetési céloknak. Elsősorban az a problémánk ezzel a döntéssel, hogy az elbírált ötrendbeli, üzletszerűen megvalósított vesztegetést halmazati büntetésül a törvény 1–7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, ehhez képest a bíróság 1 év 6 hónapot szabott ki, a büntetés végrehajtását négy évre felfüggesztve – mondta a Riasztásnak Csiha Gábor szóvivő a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségről.

Az ügyészség szerint az orvos ténylegesen letöltendő börtönbüntetést érdemel.

– Ezt a vesztegetési magatartást orvosi hivatása gyakorlása közben, kiszolgáltatott helyzetben lévő, nőgyógyászati kisműtétek után lévő sértettek felé valósította meg a szakorvos. És mi úgy gondoljuk, hogy az ő esetében nem lehet eltekinteni attól, hogy az orvosi foglalkozásától a bíróság határozott időre tiltsa el – fejtette ki Csiha Gábor szóvivő.

A vádlott védője azt mondta korábban, öt anyuka vallomása kevés ahhoz, hogy a védencét el lehessen ítélni, egyébként is orvoshiány van Magyarországon, kár lenne egy szaktekintélyt egy ilyen ügy miatt elveszíteni.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője azt mondja: „Csak önkéntesen, a beteg saját elhatározásából, saját gondolatainak a megfoganásából következhet a hálapénz szolgáltatása. Semmilyen módon nem lehet rávezetni a beteget arra, hogy fizessen.”

P. Kálmánt öt nőgyógyászati kezeltje is feljelentette
Fotó: Hír TV/Riasztás

 

Az ügyészség azt ajánlja, hogy a hálapénzt kérő orvosokat jelentsék fel.

– Hogyha valaki ilyen eseményt tapasztal, forduljon a hatóságokhoz. A hatályos szabályok értelmében, ha valaki maga is vesztegetővé válik, akkor is lehetőség van arra, hogy ha jelenti a hatóságnak ezt a cselekményt (…), és a hatóság erről még nem tudott korábban, akkor korlátlanul lehet enyhíteni a büntetést. A jogszabály ezzel is próbálja ösztönözni ennek a nagy latenciával érintett korrupciós cselekménytípusnak a felderítését – fejtette ki Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Megoldást hozhat, hogy a tervek szerint 2021 és 2023 között megduplázzák a kezdő orvosok bérét. A szerződést aláíróknak

megtiltják, hogy az állami szektor mellett magánrendelést is folytassanak, ami a remények szerint tisztább jogi helyzetet teremt majd a magyar egészségügyben.

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe (részlet)

Az orvosnak olyan magatartást kell tanúsítania, amely mind a beteget, mind a hozzátartozóját arról győzi meg, hogy az orvosilag szükséges ellátás minősége független minden egyéb juttatástól. Minden orvosnak erkölcsi kötelessége, hogy mindent megtegyen a hálapénz visszaszorítása, illetve végleges megszüntetése érdekében. A hálapénz, hálaszolgáltatás az a bármilyen előny és juttatás, amit a beteg vagy hozzátartozója az ellátást követen, utólag, kérés nélkül az orvosnak ad, amennyiben az még közvetve sem befolyásolja az ellátás minőségét. A hála kifejezése csak szabad elhatározáson alapulhat. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe alapján etikai vétségnek minősül: az előre kért, elvárt, felajánlott, vagy elfogadott anyagi juttatás vagy egyéb előny, vagy az orvosok egymás közt adott, vagy egészségügyi dolgozótól elfogadott hálapénz; bármilyen anyagi juttatás, egyéb előny betegtől, vagy hozzátartozójától történő bármilyen módon való kikényszerítése.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.