Csak a megszorítást és a hitelt ismeri a baloldal

Karácsony Gergely ugyanazt a balliberális politikát képviseli, mint ami a 2010 előtti időszakban lényegében a csőd szélére sodorta a magyar gazdaságot – mondta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Már vannak arra jelek, hogy Karácsony miniszterelnökként az eladósodás politikáját képviselné, mint Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon, amikor a balliberális kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelével, a lakosságot sújtó megszorítócsomagokkal kerülte el a teljes gazdasági csődöt.

2021. 05. 07. 6:18
null
A Századvég Alapítvány a baloldal veszélyes állításaira hívta fel a figyelmet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Budapest az elmúlt közel két évben nem igazán fejlődött, megállt az a felfelé ívelő időszak a város történetében, ami a Tarlós István által fémjelzett éveket jellemezte. Karácsony Gergely – aki várhatóan hamarosan bejelenti miniszterelnök-jelölti indulását – kormányon is vélhetően ugyanezt a politikát képviselné – magyarázta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: mindez nem ismeretlen a magyaroknak, hiszen 2002 és 2010 között, a hasonló filozófiát képviselő baloldali kormányok idején például egyetlen olyan év sem volt, amikor csökkent volna a munkanélküliség Magyarországon. A 2010 előtti időszakban a magyaroknak kevesebb mint hatvan százaléka dolgozott.

– Ezzel az adattal egyébként Európa szégyenpadjára kerültünk, hiszen még a kelet-európai országokban is alacsonynak számított ez a foglalkoztatottsági szint. A GDP-növekedés 2007-re gyakorlatilag megállt, majd a 2008-as világválság leginkább Magyarországot ütötte meg Európában: hét százalékponttal esett vissza a gazdaság teljesítménye 2009-ben – emlékeztetett Deák Dániel. A XXI. Század Intézet elemzője rámutatott: hazánk tehát már legyengült állapotban szembesült a 2008-as válsággal, ráadásul ezt a rossz gazdasági teljesítményt is csak a kiugróan magas eladósodottsággal, államháztartási hiánnyal tudta a balliberális kormány fenntartani. Ennek az elképesztően felelőtlen gazdaságpolitikának az lett az eredménye, hogy mind a mai napig megterheli az országot a magas államadósság.

– Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon ráadásul nem a veszteségeket minimalizálta, hanem a megszorítócsomagok sorozatával tovább mélyített a válságon. Karácsony Gergely és a többi baloldali városvezető lényegében ugyanezt a logikát képviseli. Miközben 2019-ben kifejezetten jó anyagi helyzettel vették át a települések költségvetését, még egy év sem telt el, de már amiatt panaszkodtak, hogy a város működésére sincsen elegendő pénzük – magyarázta Deák Dániel. Az elemző kitért arra is, hogy a koronavírus megjelenésekor sem támogatták a vállalkozásokat, éppen ellenkezőleg: több településen is megszorításokat vezettek be.

Az IMF képviselői újra mindennapos vendégek lennének

Az elemző felhívta a figyelmet: Karácsony Gergely folyamatosan bírálja kormányt és az Európai Bizottsághoz készül fordulni, mert a magyar kormánynak nem áll szándékában az uniós helyreállítási alap hitelrészét igénybe venni. Sőt, a főpolgármester nem először próbálja hitelcsomaggal terhelni a fővárosiak pénztárcáját, ugyanis már regnálása első évében hitelt akart felvenni, amit a kormány nem engedélyezett. Cserébe viszont az állam fővárosi beruházások költségét vállalta magára, mint például a pesti alsó rakpartok felújítása vagy a budai fonódó villamoshálózat kibővítése. – Szinte minden kormányzati fejlesztést, beruházást megpróbál ellehetetleníteni, emellett most is azért kampányol, hogy Magyarország vegyen fel uniós hitelt, miközben a Fudan Egyetemmel kapcsolatos, egyébként pár év alatt megtérülő befektetést támadja – világított rá Deák Dániel a baloldal miniszterelnök-jelöltségére esélyes politikus logikájára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.