Csak üres lózungok Fekete-Győr ígéretei

Karácsony Gergely lényegében bejelentette, hogy miniszterelnök-jelölt lesz – értékelték a főpolgármester napokban tett nyilatkozatát baloldali forrásaink. Szerintük Fekete-Győr András viszont előreszaladt azzal, hogy hosszas miniszterelnöki programmal állt elő, aminek számos eleme egészen biztosan nem lesz a baloldal közös programjának a része. – Fekete-Győrnek sürgős volt bizonyítania, hogy ő viseli a nadrágot a pártjában – értékelt lapunknak Kiszelly Zoltán.

Bákonyi Ádám - Kárpáti András
2021. 02. 25. 5:45
FEKETE-GYŐR András
Budapest, 2019. május 26. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszél a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maga rutinos, már-már hiperóvatos módján, de Karácsony Gergely bejelentette, hogy miniszterelnök-jelölt lesz – fogalmaztak baloldali forrásaink a főpolgármester napokban tett nyilatkozatáról. Karácsony az ATV-ben ugyanis arról beszélt: sok a nyitott kérdés, de ő csak akkor lesz miniszterelnök-jelölt, ha lesz előválasztás. Ha pedig valamilyen okból az előválasztás elmaradna, akkor biztosan nem – tette hozzá. Egyes forrásaink egyenesen drámai előrelépésként értékelték a főpolgármester szavait, emlékeztetve arra, hogy

Karácsony nemrég még kategorikusan elutasította indulását,

kijelentve, hogy a „háta közepére sem kívánja” a miniszterelnökséget. Hangsúlyozták azt is, hogy a 106 körzettel szemben a miniszterelnök-jelölti előválasztás már az összefogás kezdete óta alapvetés, amit szerintük legkésőbb októberig le tudnak bonyolítani.

Ismert: Jakab Péter után a hétvégén Fekete-Győr András jelentette be hivatalosan, hogy indul a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán. A Momentum elnöke kifejezetten hosszas programmal állt elő, amelyben

olyan valószínűtlen ígéretek szerepeltek, mint a négynapos munkahét, vagy hogy 35 év felett bármikor felvehetjük az egyéni nyugdíjszámlánkon lévő összeg egy bizonyos százalékát azért, hogy pihenjünk, nyaraljunk.

A történteket baloldali forrásaink úgy értékelték, hogy Fekete-Győr „kissé előreszaladt”, hiszen az összefogás pártjai az év elején írták alá (köztük a Momentum elnöke) a közös kormányzás alapelveit, amely ennél fogva nem tartalmaz még ilyen részleteket. Az előválasztást megnyerő közös miniszterelnök-jelölt természetesen kiegészítheti pár személyes ügyével, hitvallásával a közös programot, ám utána azt kell képviselnie – hangoztatták forrásaink, elismerve, hogy a Fekete-Győr által beharangozott egyes ígéretek „tarthatatlanok”, így biztosan nem épülnek be a közös programba.

– Lépéskényszerből menekült előre Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, és jelentette be, hogy indul a szivárványkoalíció miniszterelnök-jelölti előválasztásán

– állítja Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a – jellemzően a pártelnöki tisztséget viselő – aspiránsoknak akkor érdemes bejelentkezniük, ha már ismertek a válogató részletei, hogy tisztán lássanak a pályán. – Emellett a jelöltség vállalásának lebegtetése is fontos tárgyalási szempont, hiszen aki Dobrev Klárához és Karácsony Gergelyhez hasonlóan kéreti magát, az intenzívebb sajtóérdeklődésre számíthat, és értékes publicitást nyer.

Fekete-Győrnek azonban sürgős volt bizonyítania, hogy ő viseli a nadrágot a pártjában, nem pedig a Momentum magas presztízsű tisztségviselői, az európai parlamenti képviselőnői, akik közül Donáth Anna láthatóan könnyedén leénekli a pártelnököt a színpadról

– fogalmazott az elemző. Hozzátette: nem véletlenül közvetlenül Fekete-Győr előtt mondott beszédet Donáth, valamint a szintén Momentum színeiben, Zuglóban kampányoló Hadházy Ákos, akik az elmúlt időszakban mindketten többet szerepeltek a pártelnökhöz képest.

A főpolgármester nemrég még kategorikusan elutasította az indulását Fotó: Kurucz Árpád

Kiszelly Zoltán arra is kitért, hogy önmagában a Momentum feljövőben lévő brandje is sok választókörzetben elég lehet ahhoz, hogy akár névtelen indulóik is erős baloldali jelölteket utasítsanak maguk mögé az egyéni választókörzetekben rendezett előválasztáson. – Különösen igaz ez Budapesten, ahol kiemelkedően népszerűek a fiatal liberálisok, de például még akár Borsod megyei körzetekben is elképzelhető, hogy a momentumosok fölényesen verjenek jobbikos jelölteket, akiket sok szavazó egy kifáradóban lévő márkával azonosít – vélte a politológus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Momentum Pesten is növelte aktivitását. – Míg Budán már több jelöltjük nevét is nyilvánosságra hozták, a pesti oldalon egyebek mellett Hadházy indítása Zuglóban a szocialista Tóth Csaba ellen jelzi, hogy komolyabb konfliktusokat is vállalnak, hogy helyet csináljanak maguknak – fogalmazott.

A XIV. kerület – folytatta – baloldali fellegvárként jó eséllyel a szivárványkoalíció valamelyik jelöltjének a győzelmét vetíti előre, ezért az előválasztáson kiélezett küzdelem várható a Zuglóhoz hasonló körzetekben, ahol elsősorban a jelenleg egyéni mandátumot birtokló MSZP-seknek van vesztenivalójuk,

Tóth mellett például Burány Sándornak, Kunhalmi Ágnesnek vagy Hiller Istvánnak is – ismertette az elemző. Szavai szerint a DK malmára hajtja a vizet, ha a Momentum gyengíti a szocialistákat, hiszen

Gyurcsány Ferenc minimálprogramja, hogy az MSZP bedarálásával az egyetlen baloldali párt maradjon a hazai palettán, akár 20–30 százalékos támogatottságot hozhat nekik.

Gréczy Zsolt mint kísérlet

Ahogyan Horn Gyula az 1994-es választási győzelem fényében vállat vonhatott pufajkás múltja felhánytorgatására, úgy Gyurcsány Ferenc is az urnáknál mutatott erős szerepléssel szeretne kikerülni abból a karanténból, amelyet az őszödi beszéde, a 2006-os szemkilövetések és a rendőrterror, valamint a csapongó politikája jelent – értékelt lapunknak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint azzal, hogy – sajtóhírek szerint – Gyurcsányék Gréczy Zsoltot tervezik indítani a baloldali előválasztáson, kicsiben, pilot projektként a szexbotrányba belebukott politikus támogatottságán mérnék le, hogy a szavazók hogyan állnak a DK-vezér terhes örökségéhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.