Csaknem 400 millióból újul meg az ELTE Bolyai János Iskola

Összesen közel 400 millió forintos beruházással megújul az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathelyen – közölte Scheuer Gyula, a felsőoktatási intézmény kancellára az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 06. 19. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény tájékoztatója szerint az ELTE 148,5 millió forint támogatást nyert el pályázati úton, ezt az összeget egészíti ki a szombathelyi önkormányzat 200 millió forintos forrással, amely biztosítása esetén az egyetem saját költségvetéséből további 50 millió forintot csoportosít át. Így ezen források összesen mintegy 400 milliós fejlesztést tesznek lehetővé a gyakorlóiskolában – ismertette.

A projekt során teljesen felújítják az iskola tornatermét, annak tetejét és szigetelését, kicserélik a padlóburkolatot és a szellőzőrendszert, illetve megújulnak a sportlétesítmények kiegészítő helyiségei, az öltözők, a mosdó és a szertár is. Felújítják a vizesblokkokat és az elektromos hálózatot, emellett az épület déli homlokzatán a kor követelményeinek megfelelő árnyékolási rendszert építenek ki, tekintettel arra, hogy a homlokzat több mint 50 százaléka üvegezett felület, ami eddig komoly hőterhelést okozott az épületnek – közölte a kancellár, hozzátéve: a projekt révén az épület szén-dioxid kibocsátása éves szinten 6,3 tonnával csökkenhet.

A Savaria Egyetemi Központ (SEK) legutóbb 2018 őszén kapott támogatást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, az akkor elnyert 320 millió forintos összegből a SEK „A” épületének nyílászáróit és hőszigetelését korszerűsítik.

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1958-ban alakult meg a Szombathelyi Tanítóképző Intézet gyakorló iskolájaként és sokáig az egyetemi központ jelenlegi épületében működött. 1974-től tevékenykedik mostani székhelyén, 1992-től nyolc évfolyamos gimnáziummal. Az iskolában több mint 1000 diák tanul 86 magasan kvalifikált pedagógus irányításával.

Az intézmény egyben továbbképző központként is funkcionál, az ELTE karaival együttműködésben folytatott továbbképzéseken évente 200-250 pedagógus fordul meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.