Csapdahelyzetbe manőverezte magát a Jobbik

Jakab Péteréknek nagy árat kell fizetniük a gyurcsányi fordulat fegyelmezett végrehajtásáért, így két szék közül könnyen a pad alá eshetnek – írja lapunknak készített elemzésében Erdős Gergely. A Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője kifejti: a párt az egykori bázisa döntő részét képező jobboldali választóit elvesztette, a baloldali szavazók megnyerésére azonban kevés reményük lehet a felmerülő hitelességi aggályok, továbbá „szövetségeseik” szorítása miatt.

2021. 04. 06. 5:50
null
Az irányváltással a párt idegen terepre tévedt, ahol Gyurcsány írja a szabályokat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy éve vette át a Jobbik vezetését Jakab Péter, beteljesítve a párt korábban megindult balrafordulását. Napjainkban az egykori radikális erő a balliberális együttműködés szerves részévé, Gyurcsány Ferenc természetes szövetségesévé vált. De vajon kifizetődő volt-e a Jobbik stratégiája az elmúlt hónapokban, illetve egyáltalán komolyan vehető szereplője-e még a párt a hazai politikai erőtérnek?

A pártelnök nemrég azt állította, hogy a Jobbik egységes, fegyelmezett párt lett, továbbá, hogy most kezd beérni az elmúlt egy évben elvégzett munka gyümölcse. Erdős Gergely szerint kétségtelen tény, hogy

a párt számos alapszervezetének feloszlása, a korábban meghatározó politikusok kilépése, illetve kizárása ahhoz vezetett, hogy egyre inkább elnémultak a Jobbikon belül azok a hangok, amelyek a gyurcsányi hatalmi gépezetben való feloldódást kifogásolták.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az irányváltással a párt idegen terepre tévedt, Gyurcsány Ferenc térfelén ugyanis maga a volt miniszterelnök írja a szabályokat – jelenti ki az elemző, aki szerint az exradikális formáció legfeljebb csak a másodhegedűs szerepét töltheti be a Gyurcsány-listán, amely körülmény még okozhat kellemetlen meglepetéseket a Jobbiknak.

További problémát jelent, hogy miután a 2019-es európai parlamenti választáson a párt leszerepelt (a korábbi három helyett pusztán egy képviselőt küldhetett az uniós testületbe), képtelen volt rendezni sorait és az ellenzéki oldal kezdeményező, irányító szereplőjévé válni.

Az irányváltással a párt idegen terepre tévedt, ahol Gyurcsány írja a szabályokat
Fotó: Kurucz Árpád

Erdős Gergely úgy véli, ennek tükrében nem meglepő, hogy a Századvég pártpreferencia-kutatásai azt mutatják: a balliberális oldalon három közepesen gyenge párt – DK, Momentum, Jobbik – fej fej mellett áll a szavazóbázisát tekintve, és hónapról hónapra változik, melyik erő tud hajszállal több szimpatizánst felmutatni. Általános jelenségnek tekinthető ugyan, hogy – feltételezhetően politikai megrendelésre – az országos politikai közvélemény-kutatások piacán ismeretlen szereplők is közzétesznek az egyes pártok támogatottságára vonatkozó adatokat, ám ezek komolysága és megalapozottsága megkérdőjelezhető – hangsúlyozza az elemző, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy

a Jobbik nevéhez már évek óta nem köthetők olyan önálló kezdeményezések, amelyek érdemben meghatározták volna – akár csak a baloldalon – a közbeszédet.

Erdős Gergely az elemzésében Jakab Péter „parizerkampányára” is kitér. Mint írja, ez a lépés leginkább a kisvárosi és falusi nem baloldali szavazók populista megszólításaként és a balliberális összefogásba tereléseként értelmezhető, míg a különböző szociális jelszavak hangoztatása a baloldali érzelmű választók megnyerésére tett kétségbeesett kísérletnek tekinthető. Az elemző úgy véli, e kommunikációs fogások eredményessége erősen kérdéses, továbbá kiemelendő, hogy a baloldali szavazók kimondottan érzékenyek azokra a szélsőséges megnyilvánulásokra, amelyek korábban a Jobbik arculatának a lényegét képezték. Ráadásul a balliberális oldalon jelenleg „túlkínálat van”:

a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP ugyanezen választókat igyekszik megszólítani, olyan versenyszituációt teremtve ezzel, amiből a terhes múlttal rendelkező, bizonytalan identitású és infrastrukturálisan legyengült Jobbik aligha kerülhet ki győztesen.

Mindezek fényében elmondható, hogy a Jobbik egyfajta csapdahelyzetbe manőverezte magát – összegez Erdős Gergely. A párt az egykori bázisa döntő részét képező jobboldali választóit elvesztette, a baloldali szavazók megnyerésére azonban kevés reményük lehet a felmerülő hitelességi aggályok, továbbá „szövetségeseik” szorítása miatt.

Jakab Péter és pártja nagy árat fog fizetni a gyurcsányi fordulat fegyelmezett végrehajtásáért, így két szék közül könnyen a pad alá eshetnek

– zárul az elemzés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.