Csökken a lemorzsolódás az általános iskolákban

Egyre kisebb a bukdácsoló, órákról ellógó, lemorzsolódással fenyegetett diákok aránya, és tavalyhoz képest harmadával visszaesett azoknak a tanulóknak a száma, akik 16 évesen még mindig általános iskolába járnak – derül ki az Oktatási Hivatal veszélyeztetett tanulókról készített adatbázisából. Félévkor változatlanul matematikából született a legtöbb elégtelen, de sokan vannak azok is, akik képtelenek megbirkózni az általuk választott szakma elméleti tudnivalóival.

Csókás Adrienn
2020. 03. 31. 6:30
null
A legtöbb kisgyereknek és tinédzsernek a matematika az igazi mumusa Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérhetővé váltak a 2019/20-as tanév első félévének iskolai lemorzsolódással kapcsolatos adatai az Oktatási Hivatal honlapján. A veszélyeztetett tanulókat támogató jelzőrendszer adatbázisa szerint jelenleg 59 619 diák van olyan helyzetben, hogy idő előtt kibukhat az iskolarendszerből, ha nem javít sürgősen a jegyein. Ez a vizsgált létszám 8,02 százaléka, s míg egy évvel korábban 9,16, azelőtt pedig 10,99 százalék tartozott a fenti kategóriába.

A területi különbségek igen nagyok: míg Budapesten és Csongrád megyében a tanulók mindössze öt százaléka számít veszélyeztetettnek, Borsodban és Szabolcsban 12,8 százalék ez az arány, a legrosszabb helyzetben lévő Nógrád megyében pedig még mindig csaknem 16 százalék a potenciális iskolaelhagyók aránya.

A korábbi tanévekhez képest látszik a javulás: tavaly ilyenkor 8710 fővel, 2017/18 fordulóján pedig 22 400 fővel magasabb volt a veszélyeztetettek létszáma, miközben a vizsgált össz­létszám mindössze háromezer fővel volt több. Az adatokat szándékosan nem az év végi, hanem a korábbi tanévek félévi értékeivel hasonlítottuk össze, amelyek valamivel mindig gyengébbek a tanév végi eredményeknél.

A legtöbb kisgyereknek és tinédzsernek a matematika az igazi mumusa
Fotó: Havran Zoltán

Ez nem meglepő, a félévi bizonyítványnak nincs akkora tétje, év végére pedig sokan összekapják magukat. A kedvező trend azonban az év végi eredményekben ugyancsak megmutatkozik: tavaly 55 ezer, a 2016/17-es tanév zárásakor viszont még csaknem 81 ezer veszélyeztetett tanulót regisztráltak.

Mint kiderült, most mintegy 46 ezren (6,17 százalék) kaptak elégtelent egy vagy több tárgyból, ami a tavalyi, 52 ezres (6,97 százalék), valamint a két évvel ezelőtti 61 ezres (8,29 százalék) létszámnál is kedvezőbb.

Ahogy már megszokhattuk, ezúttal is matematikából buktak a legtöbben, több mint 21 ezren, a második helyre a történelem került 13 ezernél is több elégtelennel, 11 ezren pedig képtelenek voltak teljesíteni a választott szakmájukhoz tartozó elméleti tárgyat. Az irodalommal tízezren, a nyelvtannal kilencezren állnak hadilábon. Az elmúlt tanév végén összesen 15 ezren kényszerültek évismétlésre, ők azok, akik legalább három tárgyból elégtelent kaptak, és még a nyári szünetben megszervezett osztályozó vizsgán sem mentek át. Az évismétlők harmada magántanuló volt.

Tavalyhoz képest harmadával csökkent azoknak a diákoknak a száma, akik elmúltak 16 évesek, és még mindig az alapfokú oktatásban vesznek részt. Jelenleg 831 túlkoros általános iskolás van a rendszerben, tavaly félévkor ők 1333-an voltak.

Mérséklődött az ötven órát elérő igazolatlan hiányzások száma is, körülbelül tíz százalékkal. Összesen csaknem 3800 veszélyeztetett diák gyűjtött ötvenórányi mulasztást, ugyanakkor közel nyolcezren vannak, akik – igazoltan ugyan, de – legalább száz órát maradtak távol.

Mindkét adat kedvezőbb a korábbi két tanévben mértnél. A veszélyeztetett diákok körében tavaly óta harmadával csökkent a szülői kérésre egyéni munkarendben tanulók száma, az ő arányuk jelenleg kevesebb mint 0,2 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.