Demeter Márta tagad és pert akar

Demeter a betekintett iratokban szereplő információk alapján azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy a Flóra nevű lányát szállíttatta haza külföldről a honvédség repülőgépével.

2020. 02. 28. 15:11
null
2020.02.28. BUdapest Demeter Márta büntetőpere hivatali visszaélés büntette miatt. Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demeter Márta a pénteki előkészítő ülésen nem fogadta el a vádat képviselő ügyész ajánlatát, aki 2 millió forinttal megváltható közmunkát indítványozott az országgyűlési képviselőre kiszabni, ha teljes körűen beismeri bűneit és lemond a tárgyalás jogáról. Az LMP-szimpatizáns képviselő asszony azonban nem mondott le a tárgyalás jogáról, és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Ezért dr. Sándor Erika, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) ügyben ítélkező bírája június 10-re és 12-re fél-fél napos tárgyalást tűzött ki, ahol megkezdődik a bizonyítási eljárás.

Az előkészítő ülés egyébként némi „helyezkedéssel” kezdődött. Szűknek bizonyult a PKKB 211-es tárgyaló terme, ami inkább egy nagyobb szobának felel meg. A mindennapos képviselő asszonyt – mint kiderült, két hét múlva várható az utód világra jötte – a parlamenti mikropárt, az LMP képviselői, Széll Bernadett vezetésével várták demonstratíve és együtt érzően a bíróság folyosóján. Megérkezett a képviselő vádlott védője, Zamecsnik Péter is. A sztárügyvéd felfogadása jelezte, Demeter Márta igen csak komolyan veszi vádlotti mibenlétét.

Sándor Erika bíróról előzetesen annyit tudhattunk meg – a kifüggesztett napi tárgyalási rendjéből –, hogy a kerítéssel, lányok, köztük több celeb futtatásával vádolt Répás Lajos és három társa ellen már évek óta zajló pert is ő tárgyalja.

A tárgyaló szobába végül a sajtó munkatársai sem fértek be teljes körűen, így az LMP képviselőinek sem jutott hely, őket megkérte a bírónő a távozásra.

A vádat a Központi Nyomozó Főügyészség ügyben eljáró ügyésze ismertette. A vádirat szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. A vádirat rögzíti: amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki.

Demeter a betekintett iratokban szereplő információk alapján azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy a Flóra nevű lányát szállíttatta haza külföldről a honvédség repülőgépével. Csakhogy az adott gépen egy külszolgálaton lévő, Orbán vezetéknevű tiszt Flóra nevű két éves gyermekét hozták haza Ciprusról.

Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a politikust, amely során Demeter Márta nem tett vallomást. Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje őt összesen kétmillió forint összegű pénzbüntetésre. Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Demeter Márta – mint azt jeleztük – nem tett beismerő vallomást az előkészítő ülésen.

A politikus védője, Zamecsnik Péter méltán szakmai híréhez jogászi szempontból zseniális indítványokkal állt elő. Ahelyett, hogy a képviselő asszony névtévesztésébe bonyolódott volna, megpróbálja megingatni az ügy alapjait, a vádban hivatkozott minősített adatok minősítésének a szabályosságát.

Fotó: Kurucz Árpád

Az ügyvéd indítványozta, a bíróság szerezze be valamennyi, a képviselő által megtekintett irat eredetijét. Hozzátette: a minősített iratokról formailag és tartalmilag is meg kell győződnie az adott személynek, hogy minősített adatot tartalmaz. Formailag ez azt jelenti, hogy a lapon ezt jelezni kell, de a jelen esetben tudomásuk szerint ilyen nem szerepelt az iratokon. Emellett indítványozta, hogy a bíróság szerezze be a kecskeméti repülőezredtől azt a jegyzőkönyvet, amelyben felhívják a képviselő figyelmét, hogy mely adatokat nem hozhatja nyilvánosságra, és amit ő egyetértését adva alá is írt. Az ügyvéd szükségesnek tartja, hogy a bíróság szerezze be az összhaderőnemi parancsnokság repülési engedélyét is, amelyet a Paphos-Kecskemét útvonalra adtak ki, valamint azt az igazoló dokumentumot is, amely szerint a gép valójában a Pápa-Paphos-Budapest útvonalat repülte. Az egyik dokumentum szerint légi utánszállítást végzett a gép, a másik szerint kiképzést hajtott végre. Hozzátette: a kettő közt az a különbség, hogy kiképzés során nem lehet légi utasszállítást végezni, ezért szükségesnek nevezte a két dokumentum közti ellentmondás feloldását. Ugyancsak kérte a védő a bíróságtól, hogy a katonai légügyi hivataltól vagy a Hungarocontrolltól szerezze be az eredeti repülési tervet, valamint a pilóták hajózó naplóját, amelynek valamennyi szükséges adatot tartalmaznia kell, továbbá a fedélzeti naplót, és a gép transzponder adatait is.

Demeter Márta ezután leszögezte, a vádiratot több ponton is megalapozatlannak tartja. Kiemelte, az volt a dolga, hogy a végrehajtó hatalom működését ellenőrizze, ennek a végrehajtását pedig úgy beállítani, mint hivatali visszaélés szerinte nevetséges.

– Nem hoztam nyilvánosságra semmilyen olyan adatot, amit nem hozhattam volna nyilvánosságra, nem éltem vissza a képviselői jogosítványaimmal, a munkámat végeztem, nem vezérelt soha az, hogy bárkit is lejárassak – mondta a bíróságon Demeter Márta.

A vádlott a folyosón már nem akart nyilatkozni. Megtette ezt helyette Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, aki újságíróknak elmondta: meggyőződésük, hogy ezt az ügyet a kormánypárti képviselők azért kezdeményezték, hogy megfélemlítsék az ellenzéki politikusokat. Hozzátette: ezzel azonban nem fognak célt érti, mert Demeter Márta eddig is az egyik legaktívabb országgyűlési képviselő volt és a jövőben is az lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.